BSC dezvolta un supercomputer hibrid eficient energetic

Barcelona Supercomputing Center (BSC) a prezentat saptamana trecuta, in cadrul Conferintei SC11, care a avut loc in Seattle, Washington, design-ul sistemului unui supercomputer hibrid, eficient energetic. Potrivit BSC, sistemul va folosi o solutie hibrida bazata pe procesoarele Tegra si unitatile de procesare vizuala cu tehnologie CUDA.

Astfel, BSC va implementa primul sistem bazat pe aceasta tehnologie, in incercarea de a obtine un spor de eficienta energetica de pana la cinci ori mai mare in comparatie cu cele mai eficiente sisteme actuale.

Scopul final al BSC este de a obtine o performata de 1000 de ori mai mare decat a supercomputerelor de nivel “peta” cu un consum de energie de 15 pana la 30 de ori mai scazut. Acest proiect, supranumit EU Mont-Blanc va explora urmatoarea generatie de arhitecturi HPC pentru a dezvolta un portofoliu de aplicatii de nivel “exascale” (de 1000 de ori mai mare decat peta) care functioneaza in mod eficient pe noile tehnologii mobile.

"In cazul celor mai multe sisteme actuale, procesoarele consuma cele mai multe resurse energetice, adesea peste 40% din total", a declarat Alex Ramirez, directorul proiectului Mont Blanc. "Prin comparație, arhitectura Mont Blanc se bazeaza pe unitati de accelerare a procesarii eficiente energetic si procesoare ARM folosite in dispozitivele mobile, pentru a obține o crestere a eficienței de la patru pana la de 10 ori, pana in 2014".

Pentru a susține cererea in creștere de solutii bazate pe arhitectura ARM, NVIDIA lucreaza la un kit de dezvoltare hardware si software. Kit-ul ar putea fi disponibil incepand cu prima jumatate a anului 2012.

Barcelona Supercomputing Center gazduieste sistemul MareNostrum, unul dintre supercomputerele unice din lume care functioneaza intr-o cladire renovata in stilul unei capele. Misiunea centrului este de a cerceta, dezvolta si a gestiona tehnologia informatiei pentru a facilita progresul stiintific.

Cu acest obiectiv, centrul detine diverse domenii de cercetare in Stiintele Computerizate, Stiintele Bio, Stiintele Pamantului si Aplicatii de Procesare in domeniile Stiintei si Ingineriei. In contextul acestei abordari multi-disciplinare, BSC are un numar mare de cercetatori si experti in HPC (High Performing Computing), care faciliteaza progresul stiintific datorita celor mai avansate resurse de supercomputing.

Peste 350 de persoane lucreaza in cadrul BSC in domeniul cercetarii, dintre acestia 100 de persoane lucreaza din afara Spaniei.

Centrul multidisciplinar spaniol de a fost infiintat de catre un consortiu alcatuit din actualul Minister de Stiinte si Inovatie (MICINN), de catre Ministerul de Economie si Informatie al Guvernului local Catalonia si si de catre Univeristatea Politehnica din Catalonia/Barcelona Tech (UPC) si este prezidat de catre profesorul Mateo Valero.

Foto: picasaweb.google.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Energie curata din spatiu, trimisa wireless pe Pamant – o noua idee posibila in doar cateva decenii

Neutrinii au depasit din nou viteza luminii, in cadrul unui nou experiment

Cel mai usor material din lume, creat de cercetatori. Contine 99.99% aer

spot_img

Ultimele știri