Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bucuresti, Targu Jiu, Rovinari, Timisoara si Suceava sunt cele mai poluate orase din Romania

Bucurestiul, Targu Jiu, Rovinari, Timisoara si Suceava sunt cele mai poluate orase din Romania, potrivit masuratorilor efectuate anul trecut si prezentate in aceasta dimineata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. 

Acesta a organziat, impreuna cu ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas, o videoconferinta cu prefectii din judetele unde se afla cele 15 zone si aglomerari care fac obiectul avizului motivat emis de Comisia Europeana (CE) impotriva Romaniei. 

CE a declansat procedura de infringement deoarece autoritatile romane nu au luat masuri pentru reducerea concentratiilor de pulberi in suspensie PM10. 

Depasiri ale valorilor legale de poluare atmosferica au fost inregistrate insa si in alte orase, printre care Braila, Constanta, Glati, Buzau, Pitesti, Timisoara, Ramnicu Sarat, Cluj Napoca, Baia Mare, Drobeta Turnu Severin. 

PM 10 este denumirea stiintifica a pulberilor aflate in suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 micrograme/mc.

”Comandamente verzi” in localitati

”Au fost aplicate multe sanctiuni de catre Garda de Mediu, dar nu rezolvam problema cu sanctiuni”, a declarata Borbely. 

El a solicitat prefectilor sa respecte ”cu rigurozitate” planurile de reducere a emisiilor care au fost acceptate de catre consiliile locale si judetene. Pentru asta, autoritatile locale au fost indemnate sa formeze ”comandamente verzi” impreuna cu ONG-urile din judete, si sa gaseasca solutii pentru reducerea PM10. 

Primariile vor prezenta aceste masuri, precum si modalitatile de implementare in curs de o saptamana. 

In urma declansarii procedurii de infringement, autoritatile romane trebuie sa raporteze Uniunii Europene masurile ce vor fi luate pentru reducerea valorilor de PM10. 

Perdele umede la santiere

Ministrul le-a sugerat prefectilor sa inceapa imadiat aplicarea masurilor de reducere a poluarii, sugerandu-le chiar cateva exemple. 

Autoritatile au fost sfatuite sa impuna realizarea de perdele umede la santierele de constructii, spalarea prafului de pe sosele, interzicerea autovehiculelor cu gabarit depasit in localitati si amenajarea de spatii verzi. 

Perdelele umede sunt deja impuse le legislatie, insa putini romani au avut ocazia sa le vada pe santierele din orasele lor. Borbely sustine ca absenta acestei masuri a fost sanctionata anul trecut cu 45 de amenzi in valoare de 160.000 lei. 

Ministrul a amintit ca modificarea programului ”Rabla” prin acordarea celor 6 tichete valorice pentru achizitia unui automobil electric va conduce, in timp, la reducerea poluarii atmosferice din orasele romanesti. 

La nivel european, exista initiative chiar mai dure, precum ”Cartea alba a transportului”, un document ce prevede ca pana in 2030 sa se reduca la jumatate autovehiculele cu combustibili fosili, iar pana in 2050 sa se elimine in totalitate circulatia automobilelor in centrul oraselor. 

Liviu Stoica
 

Cititi si:

Autoritatile romane se sfatuiesc intr-o videoconferinta cum sa scape de infringementul pe poluare

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de infringement pentru 5 zone ale Romaniei, din cauza poluarii aerului

Bucurestiul respira poluare

spot_img

Ultimele știri