Bucurestiul respira poluare

Sapte din cele opt statii de masurare a calitatii aerului din Bucuresti inregistreaza constant depasiri ale valorilor de pulberi in suspensie (PM10) pe perioade mai mari de 35 de zile, cat este permis de normele europene.

Totodata, valorile maxime la toate cele opt statii sunt mai mult decat duble fata de limita admisa pentru sanatatea umana, releva un raport realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, prezentat la o conferinta a Forumului ONG-urilor de mediu.

In conditiile in care valoarea limita anuala a PM10 este de 40 micrograme/mc, statiile inregistreaza valori maxime de 100 micrograme/mc.

400 de tone de praf si noroi pe kilometru patrat

Potrivit Oanei Neneciu, coordonator proiect la Ecopolis, anual, pe fiecare kilometru patrat al Bucurestiului se depun aproximativ 400 tone de praf si noroi, in timp ce 100 hectare de spatii verzi dispar anual, iar pentru fiecare autoturism nou inmatriculat dispar 1,2 arbori.

In anul 2005, OMS estima ca aproximativ 2 milioane de oameni mor prematur din cauza poluarii atmosferice. Decesele asociate cu calitatea aerului ar putea scadea cu aproximativ 15% in cazul in care concentratiile de PM10 ar fi reduse la 20 micrograme/mc.

In Romania, pe site-ul www.caliatateaer.ro se gasesc date actualizate in timp real privind parametrii de calitate a aerului de la cele 100 de statii de pe suprafata Romaniei, statii ce alcatuiesc Reteaua Nationala De Monitorizare a Calitatii Aerului.

Aceste date insa, sunt disponibile doar pentru perioade de cate doua zile (ziua curenta si cea precedenta), pentru PM10 sunt afisate aceleasi valori pe mai multe zile, iar informatiile despre legislatia romaneasca si europeana sunt inexistente, mai atrage atentia Ecopolis.

ONG-urile s-au intalnit cu autoritatile

In cadrul evenimentului „Construirea parteneriatului intre administratia centrala si organizatiile societatii civile in domeniul protectiei mediului”  au fost prezentate autoritatilor centrale concluziile Forumului ONG de mediu 2010, care a avut loc in luna octombrie la Brasov.

Reprezentantii ONG-urilor de mediu au prezentat un „Apel la dezvoltare durabila” si materiale ce au adus in discutie probleme critice legate de protectia mediului (biodiversitate, energie, deseuri si calitatea aerului), recunoscute/asumate la nivel national prin proceduri de infringement solicitate, in curs sau finalizate.

La eveniment au fost invitate sa participe aproximativ 20 de ministere si autoritati nationale (au fost reprezentate 9), din partea ministerelor fiind solicitate si interventii oficiale privind integrarea principiilor dezvoltarii durabile si protectiei mediului in politicile pe care le guverneaza. Au avut interventii reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Dezvoltarii si Turismului, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, dar si un reprezentant al Camerei Deputatilor.
 

Citeste si Cele mai recente harti de zgomot din Romania sunt vechi de 4 ani
 
Liviu Stoica

spot_img

Ultimele știri