Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Caii salbaticiti de la Letea costa mii de euro, lunar, si munca a zeci de voluntari

Caii semisalbaticiti de la Letea, adapostiti la o ferma privata din Urleasca, judetul Braila, costa lunar aproximativ 3.000 de euro, dintre care 1.600 de euro, baloturile de lucerna si 1. 400 de euro chiria, pe o luna, pentru grajduri.

Sunt doar cateva dintre cheltuielile pe care Vier Pfoten le are de doua luni cu caii de la Letea, adapostiti acum in ferma de la Urleasca.

“La Urleasca au ramas 41 de cai salbaticiti, carora le purtam de grija impreuna cu voluntari care vin din toata tara. Zilnic, 6 sau 7 iubitori de animale isi petrec timpul alaturi de noi si de cai, care trebuie hraniti, adapati sau tesalati. In total, de cand caii au ajuns in adapost, langa noi au venit 15 voluntari pe care ii cazam in corturi si le asiguram hrana. In plus, chiria grajdurilor ne costa lunar 1.400 de euro, iar lucerna, 200 lei, zilnic”, a declarat pentru “Green Report”, Kuki Barbuceanu, manager de proiect Vier Pfoten.

Voluntari din Buzau, Ploiesti sau Bucuresti stau zilnic la ferma privata de la Urleasca, judetul Braila, unde caii au primit adapost, si ii hranesc, ii adapa sau, impreuna cu membrii organizatiei Vier Pfoten, se ingrijesc ca grajdurile sa fie curate.

Membrii organizatiei intentioneaza sa duca animalele inapoi la Letea, in cursul lunii viitoare, insa pentru acest demers au nevoie de aprobarile autoritatilor locale.

Soltana, manzul nascut la Urleasca

In grajdurile de la Urleasca s-a nascut, de curand, si un manz, botezat Soltana, care a vazut lumina zilei la cateva ore dupa ce unul dintre cai, in varsta de numai 4 luni, a murit din cauza leziunilor interne, suferite in “camionul groazei”.

Dupa ce, timp de o saptamana, fusesera tinuti intr-un singur tarc, fara hrana si fara apa, caii au fost inghesuiti de autoritatile locale din Tulcea intr-un camion si, sub pretextul ca au anemie infectioasa, ar fi urmat sa fie trimisi toti in diverse abatoare. In ajutorul lor au sarit, la acea vreme, ONG-urile si peste 20 de voluntari, mobilizati intr-o singura noapte pe Facebook, care, cu ajutorul IJP Braila, au reusit sa opreasca transportul.

Membrii grupului mobilizat pe internet pentru salvarea cailor de la Letea au postat pe pagina de Facebook a organizatiei de protectie a animalelor, Vier Pfoten, mesaje prin care cereau de urgenta mobilizarea tuturor celor care voiau sa se deplaseze, cu masina, spre un abator din Sfantu Gheorghe, presupusa destinatia a tirului care transporta animalele.

Mii de oameni au urmarit intamplarea cailor din Padurea Letea si s-au unit intr-un demers fara precedent, ce a condus, in final, la salvarea animalelor.

Unul dintre factorii care au facut posibila cea mai mare campanie spontana de protectie a animalelor a fost comunicarea permanenta pe Facebook.

Voluntarii au organizat un flashmob si un miting, au facut petitii si au antrenat presa, iar mesajul lor a avut un ecou extraordinar care a contribuit la salvarea cailor salbaticiti din grindul Letea, unici in Europa.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Facebook si caii de la Letea: cea mai mare campanie de solidaritate romaneasca
Caii sunt ingrijiti de voluntari, inainte de a putea face cale intoarsa spre Letea
Unul dintre manjii ramasi la Letea ar putea muri din cauza malnutritiei
 

spot_img

Ultimele știri