Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cauza biodiversitatii este mai urgenta decat cea a schimbarilor climatice

Salvarea biodiversitatii este o problema mai urgenta decat schimbarile climatice, potrivit celui mai recent raport ONU, lansat in contextul in care omenirea celebreaza astazi Ziua internationala a diversitatii biologice. Documentul atrage atentia ca singurul mod in care putem stopa disparitia speciilor este o revolutie a felului in care oamenii fac afaceri, consuma si isi construiesc vietile, transmite The Guardian.

Pentru a marca aceasta zi, sute de companii din Marea Britanie, organizatii de caritate si alte ONG-uri sprijina demersul Muzeului britanic de istorie naturala, care avertizeaza intr-o scrisoare deschisa ca “diversitatea vietii, cruciala pentru securitatea, sanatatea, bogatia si bunastarea noastra se erodeaza”.

Raportul ONU estimeaza ca pretul conservarii “bunurilor si serviciilor naturale”, cum sunt polenizarea, medicamentele, solurile fertile, aerul si apa curata, va fi de pana la 100 de ori mai mare decat suma necesara pentru salvarea habitatelor.

Companiile trebuie sa fie limitate mai strict in privinta bunurilor pe care le iau din mediul inconjurator, iar supra-exploatarea trebuie amendata mai dur. In acelasi timp, subventiile de pana la o mie de miliarde de dolari americani, acordate la nivel global pentru agricultura, pescuit, energie si transport, trebuie regandite.

In timp ce costurile dezvoltarii si intretinerii unei retele cuprinzatoare de arii protejate ar putea costa 45 de miliarde de dolari pe an, profitul se poate ridica la 4-5 mii de miliarde de dolari, se arata in raport.

Foto: The Guardian

spot_img

Ultimele știri