Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ce rol are celula de criza a CNCAN?

Celula de criza care se va institui in cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) este menita, in primul rand, sa furnizeze autoritatilor romane, in special Ministerului de Externe, un flux de informatii specializate despre evolutia reactoarelor nucleare de la Fukushima, Japonia.

„Expertii de la CNCAN primesc informatii specializate, furnizate direct de la specialisti din Japonia, SUA ori Uniunea Europeana si au calitatea sa prelucreze si sa interpreteze concret si profesionist  aceste date despre situatia reactoarelor nucleare de la Fukushima.

Informatiile care circula in presa despre acest eveniment nu provin intotdeauna de la experti in energie nucleara si pot crea confuzie, uneori, chiar panica”, a declarat pentru „Green Report” Lucian Biro, expert CNCAN.

In functie de aceste date, care vor fi oferite de CNCAN la un interval de 12 ore, Guvernul Romaniei va decide evacuarea romanilor aflati in ambasada sau in alte institutii care reprezinta tara noastra in Japonia.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public astazi Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sa constituie o celula de criza si sa prezinte evaluari despre situatia din Japonia.

"Am avea nevoie pentru calibrarea unei reactii eficiente sa avem un buletin de specialitate in timp real", a spus Baconschi.

Ministrul a mai spus ca va propune o hotarare de guvern pentru a avea o rezerva financiara pentru eventuala evacuare a unor romani din Japonia care nu ar putea sa plece pe curse de linie.

Conducerea CNCAN a fost convocata la urmatoarea sedintă de Guvern, care ar putea avea loc duminica. CNCAN va prezenta o evaluare a situatiei din Japonia, urmand ca ministrii sa ia o decizie in privinta cetatenilor romani care se afla in aceasta tara.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri