Cele mai originale fotografii si filme despre DEEE-uri au fost premiate

Tastatura care si-a pierdut "r"-ul si a devenit "tastatula"a fost vedeta galei de decernare a premiilor competitiei de fotografie si videoreportaje "Vreau o Romanie mai curata!", organizata de ECOTIC si Hotnews, ce promoveaza revalorificarea resurselor. "Tastatula" a fost subiectul materialului video realizat de Sorina Vasile, care a obtinut premiul special oferit de Hotnews. Videoreportajul prezinta cu umor povestea unei tastaturi ieftine si simple de la momentul achizitionarii pana la sfarsitul ciclului de viata.

Participantii la cea de-a treia editie a concursului "Vreau o Romania mai curata!" au surprins in creatiile lor gestionarea neadecvata a deseurilor, accentul fiind pus pe efectele nocive ale deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Competitia a cuprins doua categorii: foto/fotoreportaje si video, in cadrul carora au fost decernate cate trei premii. Razvan Olaru a obtinut premiul al treilea la categoria foto/fotoreportaje pentru imaginea "Trei turnuri", el primind pentru creatia lui o camera foto. Sorin Panaitescu a primit premiul al doilea la aceeasi categorie pentru fotografia "Carcasa de TV", fiind recompensat cu o camera video. Imaginea sa ilustreaza o carcasa gasita pe malul unui rau printre mormane de scutece folosite, a amintit castigatorul. Premiul intai a fost oferit Catalinei Iordache pentru fotografia "Centrul vechi – soarele straluceste peste tot". Ea a primit un laptop din partea organizatorilor competitiei.

La sectiunea video a fost premiat Vlad Ursuleanu cu premiul al treilea pentru materialul "Ziua gunoierului electronic", un film realizat cu haz despre o zi de colectare a DEEE-urilor. Autorul a avut surpriza sa vada cum reprezentanti ai primariilor au cerut bani penru predarea DEEE-urilor sau au invocat faptul ca au fost furate pentru a nu le preda, ori au predat o tastatura noua. Vlad a fost recompensat cu o camera foto. Premiul al doilea a fost oferit lui Antim Iordache pentru filmul "Just smile all the time". Acesta a vrut sa transmita prin intermediul unor imagini triste un mesaj pozitiv – deseurile se pot refolosi. El a primit o camera video. Premiul intai a fost oferit lui George Oprea pentru materialul video "Natura". El a primit un laptop.

Organizatorii au mai oferit doua premii ale publicului. Cei doi castigatori au primit cate doua bilete de avion pentru creatiile lor.

Juriul format din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, Valentin Negoita, presedintele ECOTIC, Ioana Avadanei, reprezentanta Centrului pentru Jurnalism Independent, Bogdan Cristescu, Reuters, si Mihai Radulescu, realizator TV au ales dintre 248 de fotografii, 34 de fotoreportaje si 4 filme inscrise de 300 de participanti la concurs.

"Ne mandrim ca e a treia editie si promitem ca nu ne oprim aici. An de an am sensibilizat opinia publica, iar rezultatele sunt notabile. Avem placerea si obligatia sa facem actiuni de educare in directia revalorificarii resurselor", a declarat Valentin Negoita, presedintele ECOTIC. "Exista supracapacitate de reciclare in Romania, asa ca despartiti-va de vechiturile din casa", a fost mesajul transmis de presedintele ECOTIC in incheierea galei de premiere.

Text de Roxana Bucata

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri