Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cinci tari din lume cu grad ridicat de seismicitate. Vezi care sunt

Dupa Haiti, Chile, Japonia si Spania, miscari seismice importante ar putea fi catastrofale pentru mai multe tari.

Exista locuri pe glob care prezinta activitate seismica ridicata si de care se vorbeste destul de putin.

Iata cinci astfel de locuri pe care geologii le claseaza printre regiunile care ar putea fi zguduite de un seism cu magnitudine ridicata.

 

SUA, delta cursului inferior al raului Mississippi

Falie: Noul Madrid

Ultimul seism grav: 1812

O serie de cutremure produse la inceputul secolului XIX de-a lungul faliei Noul Madrid – care se intinde pe anumite parti din statele Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee si Mississippi – a inversat directia de curgere a raului Mississippi.

Socul seismului a facut clopotele bisericilor din Boston sa bata si a afectat o zona de trei ori mai mare decat cea afectata de seismul din San Francisco, in 1906.

In 2008, Agentia Federala pentru Situatii de Urgenta (FEMA) din SUA a emis o avertizare: un cutremur major la nivelul faliei Noul Madrid ar putea provoca „cele mai grave daune economice ca urmare a unui dezastru natural in SUA“, cauzat in mare parte de o relativa lipsa de pregatire in caz de seism, comparativ cu California si nord-vestul Pacificului.

TURCIA

Falie: Anatolia de Nord

Ultimul seism grav: Duzce, 1999

Cutremurul din Izmir (1999), oras aflat nu departe de coastele Marii Negre, la sud-vest de Istanbul, este responsabil pentru moartea a aproape 18.000 de persoane. Cutremurul acesta a fost ultimul dintr-o serie de seisme petrecute in ultimii 70 de ani, pe tot teritoriul Turciei, in directia vestica. Dupa nici trei luni, o replica a ucis aproape 900 de oameni.

Oamenii de stiinta cred ca urmatorul cutremur s-ar putea produce foarte probabil la vest de Izmir si chiar la sud de Istanbul, care este locuit de peste 12 milioane de oameni. Totusi, combinatia de activitate seismica poate duce mai degraba la unele evenimente mai mici decat la un mega-cutremur.

AUSTRALIA

Falie: la intalnirea dintre trei placi tectonice: a Pacificului, Filipinelor si Eurasiei

Ultimul seism grav: Newcastle, 1989

Fata de cazul altor tari prezente in aceasta lista, Australia nu se gaseste pe o falie aflata la intalnirea a numai doua placi tectonice. De fapt, tara-continent se afla pe o zona intra-tectonica, ceea ce constituie un motiv de vigilenta. Activitatea seismica din Australia este rezultatul miscarilor tectonice care au loc departe de continent. Asta inseamna ca nici o regiune australiana nu este imuna la cutremure si ca acestea sunt extrem de greu de prevazut.

Din fericire, cele mai multe cutremure australiene, inclusiv 10, petrecute in 2008, cu o magnitudine mai mare de 4, s-au petrecut intr-o regiune arida. Dar caracterul imprevizibil al cutremurelor a dus la nasterea unui sentiment de siguranta care nu este corespunzator cu realitatea amenintarilor.

Materialele de constructii folosite in orase mari precum Sydney sunt vechi si uzatedin cauza coroziunii si, in general, fragile, dupa cum a demonstrat un cutremur relativ minor (de magnitudine 5,5), care a zguduit orasul Newcastle in 1989 si a provocat daune in valoare de peste un miliard de euro.

Un cutremur in Sydney – a carui populatie este de 15 ori mai mare decat cea a orasului Newcastle – s-ar solda cu pagube mult mai mari si, implicit, un numar foarte mare de morti.

NEPAL

Falia: linia himalayana de tractiune frontala (HFT), cea principal-centrala de impingere (MCT) si cea principala exterioara de impingere (MBT)
Ultimul cutremur grav: regiunea frontaliera dintre Nepal si India, 1988

Situata la sud de lantul muntos Himalaya, la doar 240 km sud-vest de Muntele Everest, capitala nepaleza Katmandu se afla la intersectia din placile tectonice Eurasia si Indiana. Desi nu a fost nici un cutremur major in aceasta regiune, ultimii ani, geologii avertizeaza ca prezenta a numeroase fracturi de-a lungul muntilor Himalaya indica riscul producerii unui seism de magnitudine mare in capitala nepaleza.

Si mai ingrijorator este faptul ca in ultima perioada nu a fost depistata nici un fel de activitate seismica in regiune. Cu cat este mai intervalul dintre cutremure este mai lung, cu atat este mai puternic va fi urmatorul seism. Ca si in Haiti, Nepal este bulversat de problemele politice recente.

Cel mai grav lucru este ca Nepal este foarte slab pregatita in caz de cutremur: tehnicile de constructie locale sunt depasite, iar populatia urbana este in continua crestere. Razboiul civil a durat 10 ani si s-a terminat in 2006. De atunci, nu se poate spune despre Nepal ca este recunoscut pentru stabilitatea politica sau dezvoltarea economica. De asemenea, autoritatile nepaleze sunt incapabile, in momentul de fata, sa ia masuri de protejare in cazul unui dezastru natural.

JAPONIA

Falie: linia tectonica mediana, linia tectonica Itoigawa-Shizuoka, linia tectonica Tanakura

Ultimul seism grav: nord-estul Japoniei, 11 martie 2011

Cutremurul puternic si valul tsunami produse la 11 martie 2011, in nord-estul Japoniei, au provocat moartea a peste 14.600 de oameni. Peste 11.000 de oameni sunt disparuti fara urma. In refugiile pentru cei evacuati se afla in prezent circa 130.000 de oameni. Cutremurul cu magnitudinea de 9.0 grade a fost cel mai devastator in Japonia in ultimii 80 de ani.

Aceasta este catastrofa naturala cea mai mortala inregistrata vreodata in Japonia dupa 1923, cand un seism a provocat moartea a peste 142.000 de persoane.

Cutremurul urmat de tsunami au declansat alerte la mai multe centrale nucleare in urma unor avarii la reactoare, cel mai cunoscut caz fiind cel de la centrala nucleara Fukushima.

Sursa foto: AP

Bogdan Tupilat
 

spot_img

Ultimele știri