Circulatia masinilor, in curand interzisa in centrul Timisoarei

Zona "La Cetate" din Timisoara va fi accesibila doar pentru pietoni, potrivit declaratiei arhitectului-sef al orasului, Ciprian Cadariu. Primaria Timisoarei intentioneaza sa modifice planul urbanistic general, pentru a inchide traficul auto in centru.

Proiectul are in vedere imbunatatirea calitatii vietii timisorenilor prin cresterea libertatii de miscare. De asemenea, se bazeaza pe concluziile unui
studiu de circulatie realizat pe cativa ani.

Totusi, desi demersul municipalitatii este dedicat oamenilor, acestia nu sunt deschisi la idee. "Incercam sa obisnuim lumea, sa pregatim cetatenii
pentru acest proiect. De exemplu, in saptamana mobilitatii din septembrie, am inchis o strada a cartierului Cetate, dar oamenii au continuat sa mearga pe trotuar", a spus Ciprian Cadariu.

Intreaga zona restrictionata traficului auto va cuprinde 3 piete si 10 strazi, iar trecerea de la conducerea automobilului la mersul pe jos va fi etapizata. Un prim pas va fi impunerea unei limite de timp, de 2 ore, pentru parcarea automobilului personal.

Proiectarea orasului in functiile de nevoile pietonilor este parte integranta a unei strategii coerente de mobilitate urbana. Conceptul de mobilitate urbana promoveaza transportul sustenabil si diminueaza folosirea masinii personale prin schimbarea mentalitatii si implicit a comportamentului calatorilor.

Foto: timisoara-info.ro

Ileana Magureanu

Citeste:

Politicile de transport din Romania se bat cap in cap cu proiectele de urbanism

spot_img

Ultimele știri