Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Coca Cola a realizat o economie de 40% la apa si electricitate prin investitii in tehnologie

Coca-Cola Hellenic a investit in dezvoltarea durabila a companiei reusind sa ajunga la un consum de energie si de apa cu 40% mai mic decat in 2003. La baza masurilor de eficientizare a productiei luate in Romania au stat investitiile intr-un depozit inteligent, unic in tara si in centrala de cogenerare a fabricii de la Ploiesti. 
 
Rezultatele companiei au fost prezentate in cadrul unor evenimente desfasurate in cadrul Saptamanii Europeana a Energiei Durabile (EUSEW). 

Centrala de cogenerare a companiei are o capacitate de 5 MWh si a insemnat o investitie de 15 milioane euro, dar reprezentantii Coca Cola Hellenic se mandresc acum cu o tehnologie unica in tara. Centrala foloseste gaz natural si recupereaza o mare parte din caldura emisa in timpul proceselor pentru a o refolosi. De aceea, polueaza mult mai putin decat o centrala electrica obisnuita si reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2. 

O alta masura pentru protejarea mediului a fost statia de epurare a apei, construita odata cu fabrica, dar modernizata permanent. Toate impuritatile apei uzate sunt indepartate inainte de a ajunge in reteaua de canalizare. 

Un acvariu cu pesti exotic, amplasat in compartimentul cu apa epurata, este cel mai bun indicator pentru puritatea apei.

Depozit inteligent la Ploiesti

High-Bay este depozitul inteligent al imbuteliatorului Coca-Cola Hellenic Romania, care asigura depozitarea moderna pentru produsele companiei si detine capacitate pentru viitoarele cresteri de productie.

Sistemul de depozitare High-Bay presupune preluarea produselor direct din liniile de productie printr-o banda rulanta si transportarea acestora in zona de depozitare manipulata de macarale automate.

Depozitul High-Bay din Ploiesti este al doilea ca marime din cadrul grupului si primul din Romania, cu o suprafata totala de 8.240 metri patrati.

Are in componenta 6 linii de productie, 11 macarale cu stivuire automatizata si rafturi de 32 metri inaltime. Numarul total de paleti care poate fi stocat este de 34.848. Sistemul este capabil sa manipuleze 490 paleti pe ora.

20 de centrale de cogenerare pana in 2015

Aflat la cea de-a cincea editie, evenimentul EUSEW este evenimentul principal al anului pentru problemele legate de energie durabila, in contextul in care Europa se indreapta spre tintele UE legate de energie si clima stabilite pentru 2020. Sute de evenimente au fost planificate In Europa, 38 fiind sustinute de Coca-Cola Hellenic, care a implementat masuri inovatoare pentru eficienta energetica in toate cele 77 de fabrici de imbuteliere si se incadreaza in tintele propuse de a-si reduce emisiile de CO2 cu pana la 20% (In termeni absoluti) pana in 2020. 
 
Coca-Cola Hellenic s-a angajat sa finalizeze pana la 20 de centrale CHP de a patra generatie pana la finele anului 2015 si desfasoara instalarea la scara larga a panourilor fotovoltaice pe cladirile sale.
 
Compania este recunoscuta de Indicele Dow Jones Sustainability ca fiind una din primele 10% cele mai durabile companii din lume. 

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri