Comisia Europeana a declansat astazi procedura de infringement pentru 5 zone ale Romaniei, din cauza poluarii aerului

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de infringement pentru 5 zone din Romania, din cauza poluarii atmosferice cauzate de pulberile in suspensie, avertizeaza reprezentantii Garzii Nationale de Mediu.

Zonele in care au fost inregistrate depasiri ale limitelor de pulberi in suspenie (PM 10) sunt Galati, Timisoara, Craiova, Cluj si zona de nord a tarii.

"Astazi a venit avizul de intrare in procedura de infringement. Pentru anul 2008-2009 s-a realizat un raport ce a fost prezentat Comisiei. Rezultatele nu au fost satisfacatoare si reprezentantii CE au solicitat explicatii suplimentare din partea Ministerului Mediului”, a declarat pentru Green Report comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. Potrivit acestuia, autoritatile romane au la dispozitie 60 de zile pentru a clarifia rezultatele raportului.

PM 10 este denumirea stiintifica a pulberilor aflate in suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 micrograme/mc.

“In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele de pericol pentru sanatatea umana, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist și coerent calitatea aerului pe care il respira” a declarat astazi Irina Bota, expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Organizatia a dat publicitatii astazi studiul „Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii”.

Depasiri constante ale limitelor in Capitala

In Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale si frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru concentratiile de substante poluante in aer, avertizeaza raportul Ecopolis.

Aceasta situatie are efecte serioase asupra sanatatii populatiei iar expertii Ecopolis someaza autoritatile responsabile sa ia o serie de masuri urgente.

Sapte din cele opt statii de masurare a calitatii aerului din Bucuresti inregistreaza constant depasiri ale valorilor de pulberi in suspensie (PM10) pe perioade mai mari de 35 de zile, cat este permis de normele europene.

Totodata, valorile maxime la toate cele opt statii sunt mai mult decat duble fata de limita admisa pentru sanatatea umana.

PM 10, pericol pentru sanatatea oamenilor

Potrivit specialistilor, pulberile in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid, iar sursele antropice sunt activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice.

Traficul rutier contribuie, de asemenea, la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atat la oprirea acestora, cat si din cauza arderilor incomplete.

Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii. De asemenea, sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii si varstnicii.
 

Cititi si:

Bucurestiul respira poluare

Un nou caz de poluare atmosferica la Ploiesti, soldat cu amenda de la Garda de Mediu

spot_img

Ultimele știri