Companii din China au incercat sa fure proiectele masinilor electrice ale Renault

Investigatia Renault privind divulgarea unor informatii secrete referitoare la proiecte pentru masini electrice de catre mai multi directori ai grupului a dezvaluit legaturi ale acestora cu mai multe companii din China si un alt stat, a afirmat un oficial francez apropiat anchetei, citat de Bloomberg.

Oficialul nu a identificat companiile sau a doua tara implicata. Renault a anuntat marti ca a derulat interviurile finale cu cei trei directori suspectati, inainte de concedierea acestora pentru incalcarea grava a regulilor interne.

Cazul, care a cauzat temeri privind spionajul industrial in Franta, a fost dezvaluit dupa cinci luni de investigatii interne ale Renault. Grupul francez a depistat plati ale companiei chineze de stat pentru transportul energiei electrice in conturi din Liechtenstein si Elvetia detinute de doi din cei trei directori vizati in ancheta, a afirmat oficialul. China respinge insa acuzatiile.

"Aceste acuzatii sunt lispite de fundament si iresponsabile, iar partea chineza nu le poate accepta", a spus un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.

Un reprezentant al distribuitorului de energie chinez a anuntat ca situatia este monitorizata cu atentie, iar compania intentioneaza sa-si prezinte ultimele planuri in privinta constructiei unor retele de incarcare a masinilor electrice.

Renault vrea sa depuna miercuri plangere penala in acest caz, urmand ca ulterior investigatia sa fie incredintata autoritatilor, a afirmat un purtator de cuvant al grupului.

Constructorul auto francez, la care statul detine inca 15% din actiuni, si partenerul sau de alianta, compania japoneza Nissan, au investit patru miliarde de euro in dezvoltarea de masini electrice.

Foto: Reuters
 

spot_img

Ultimele știri