Connie Hedegaard: Viata salbatica isi revine, in timp, dupa constructia eolienelor

Marile parcuri eoliene pot fi construite si fara sa aiba un impact negativ pe termen lung asupra mediului si migratiei pasarilor calatoare, a declarat azi comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, Connie Hedegaard, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Mediului alaturi de ministrul Laszlo Borbely.

”Tara din care provin, Danemarca, detine cele mai multe ferme eoliene offshore din lume. Din experienta noastra de pana acum, dupa constructia fermelor, in timp, viata marina si a pasarilor revine la normal”, a subliniat Hedegaard, care inainte de mandatul european a ocupat functia de ministru danez al Climei si Energiei. Ea a raspuns astfel intrebarilor jurnalistilor legate de riscurile impactului asupra mediului in contextul in care in Romania s-au construit si se vor construi parcuri eoliene de mare capacitate. Comisarul european a precizat ca Uniunea Europeana are reglementari foarte serioase cu privire la reducerea impactului asupra mediului de catre aceste constructii, iar respectarea lor este vitala.

Studiu de impact in Romania

Ministrul Laszlo Borbely a tinut sa precizeze la randul sau ca, in urma cu doua saptamani, a avut o intalnire cu reprezentantii companiilor care au anuntat mari proiecte eoliene in Romania, pentru a discuta exact aceasta problema. ”Avem deja 4-5 companii care vor sa investeasca puternic in acest sector. Am convenit sa realizam impreuna un studiu de impact asupra mediului inconjurator in cazul fermelor eoliene, in special in zona Dobrogei”, a precizat ministrul, in opinia caruia energia verde trebuie incurajata.

Investitii de un miliard de euro

Investitiile in sectorul eolian din Romania se vor ridica in acest an la un miliard de euro, in conditiile in care energia regenerabila reprezinta unul dintre obiectivele autoritatilor de la Bucuresti, a declarat Laszlo Borbely.

“Investitiile de mediu costa foarte mult. Romania face eforturi mari pentru alocarea de bani pentru mediu si spun aici numai suma de un miliard de euro din Fondul de Mediu. In ceea ce priveste energiile regenerabile, spun ca vor fi investitii si vom marsa pe acest segment. In eolian, va spun ca sunt investitori care vor investi peste un miliard de euro in perioada urmatoare. Sunt zone in Romania unde vantul sufla 366 de zile pe an din 365”, a afirmat Borbely.

Text de Livia Cimpoeru
Foto: berlingske.dk

spot_img

Ultimele știri