Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cresterea nivelului marii va inghiti orasele de coasta din SUA

Cresterea nivelului marii ar putea ameninta 180 de orase de coasta din SUA pana in 2100, potrivit unui studiu al Universitatii din Arizona, citat de agentia Xinhua.

Coastele din Golf si sudul Atlanticului ar putea fi cel mai grav afectate. Orase precum Miami, New Orleans, Tampa si Virginia Beach ar putea pierde pana la 10% din suprafata de teren, inghitita de ape, pana in 2100.

Cele mai recente previziuni stiintifice indica faptul ca pana in 2100, nivelul marii va creste cu circa un metru sau mai mult. In ritmul actual al incalzirii globale, nivelul apei ar urma sa creasca si din 2100 incolo cu aproximativ un metru in fiecare secol.

“Potrivit ultimelor studii, asta este scenariul catre care ne indreptam. Impactul cresterii apei cuprinde eroziunea si inundatiile temporare si permanente”, a declarat Jeremy Weiss, cercetator specialist din cadrul departamentului de geologie al Universitatii din Arizona.

In orasele identificate de cercetatori traiesc 40,5 milioane de oameni, potrivit ultimului recensamant. Dintre acestea, 20 de orase au peste 300.000 de locuitori.

“In ritmul in care se produc emisiile acum, proiectiile arata ca temperaturile medii globale vor fi cu 13 grade Celsius mai mari in 2100 decat in prezent”, a adaugat Weiss.

Din cauza acestei incalziri, ghetarii din Groenlanda si Antarctica se vor topi, iar nivelul apelor in zona SUA va creste cu 6-8 metri in urmatoarele secole. La trei metri, deja 20% din suprafata respectivelor orase va fi inundata. De asemenea, 10% din suprafata unor orase mari, printre care New York si Boston, va fi afectata.

 

spot_img

Ultimele știri