Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Dacia va fi produsa ecologic (VIDEO)

Cel mai nou model de automobil Dacia, denumit Lodgy, va fi asamblat in cea mai ecologica uzina de masini din lume.

Aceasta unitate de productie nu functioneaza, din pacate, in Romania, ci in Maroc.

Noua uzina a grupului Renault – Nissan, situata in orasul Tanger, a fost inaugurata acum doua zile, in prezenta regelui Marocului, Mohammed al VI-lea, si a presedintelui director general al Renault, Carlos Ghosn.

Pentru grupul Renault – Nissan, uzina din Maroc a necesitat investitii de un miliard de euro.

Potrivit unui comunicat oficial al Renault, unitatea de productie din Maroc reprezinta “prima uzina auto din lume cu un nivel zero al emisiilor de CO2 si cu un nivel zero al deseurilor de ape industriale”. Din punctul de vedere al profitabilitatii, “capacitatea maxima de 400 000 de vehicule pe an va permite continuarea succesului mondial al gamei Entry”, sustine Renault.

Economie de 135.000 de tone de CO2 pe an

Performantele notabile ale noii uzine in ceea ce priveste protectia mediului au fost posibile prin parteneriatul dintre statul marocan, compania Renault si firma Veolia Environnement. In comparatie cu o fabrica traditionala, cu aceeasi capacitate de productie, uzina din Tanger va evita degajarea in atmosfera a 135.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

De asemenea, uzina din Maroc nu va deversa in natura ape uzate de origine industriala, iar necesarul de apa pentru procesele industriale a fost diminuat cu 70 la suta. Aceste rezultate au fost obtinute prin aplicarea unor inovatii in etapele de fabricatie, prin utilizarea unor surse de energie regenerabila si prin gestionarea optimizata a ciclului apei.

Cele doua modele noi ale marcii Dacia, care vor fi lansate in anul 2012, au fost anuntate si la Bucuresti, la o conferinta de presa sustinuta de Thomas Dubruel, directorul comercial al Dacia. Ambele modele vor fi produse in Maroc.

Pentru a justifica aceasta decizie a grupului Renault, Thomas Dubruel a declarat ca producerea lor in Romania nu era posibila, intrucat uzina de langa Pitesti “lucreaza deja in trei schimburi, nu putea sa preia inca un model”. Thomas Dubruel i-a asigurat pe romani ca uzina de langa Pitesti “va ramane pe harta grupului Renault”.

Pe de alta parte, in Maroc, presedintele director general al Renault, Carlos Ghosn, a explicat ca "Tanger permite dezvoltarea gamei noastre low cost". Potrivit ziarului Le Monde, Ghosn a sustinut ca “fara Tanger, noi nu eram capabili sa producem nici Lodgy, noul monovolum low cost, nici viitoarea autoutilitara usoara. In niciun caz, aceasta uzina nu o inlocuieste pe alta. Ea permite relaxarea Pitestiului, uzina noastra din Romania, care a ajuns la saturatie”.

Mihai Diac

Foto: www.tanger-experience.com

Citeste si:

Dacia nu va avea propulsie electrica

Uzinele de automobile electrice prospera, fabricile de masini poluante se inchid

 

spot_img

Ultimele știri