Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

De ce le place porcilor sa se tavaleasca in noroi?

Un studiu foarte serios, alcatuit de cercetatorul Marc Brackle, de la Universitatea Wageningen, Olanda, aparut in revista “Applied Animal Behaviour Science”, sustine ca porcii se tavalesc in noroi nu numai sa se racoreasca, ci sa se si binedispuna.

Observand si alte animale care fac acelasi lucru, cum ar fi rinocerii care se scalda cu placere in noroi sau cerbii care se dau de-a rostogolul ca sa-si marcheze teritoriul, Marc Brackle a ajuns la concluzia ca acest obicei face parte din evolutia multor animale si reprezinta, pentru porci, si un mod prin care acestia reusesc sa fie fericiti.

“Pe scara evolutiei, porcii si rinocerii s-ar putea inrudi cu balenele sau cu hipopotamii, iar acest obicei de a se scalda in noroi reprezinta, probabil, o mostenire, ei schimband pur si simplu apele oceanului cu mareele mai putin adanci . Pentru porci acest obicei reprezinta o nevoie viscerala, un lucru care-i face sa fie fericiti, iar daca anumite animale au abandonat scaldatul in noroi au facut-o de frica pradatorilor. Porcii insa, ca multe alte carnivore, au caninii foarte puternici si pot face fata unui atac”, a precizat Marc Brackle.

Cat sunt sau nu de fericiti, atunci cand se scalda in noroi, probabil numai porcii stiu, insa un lucru este sigur, si anume ca aceste animale nu reusesc sa-si regleze temperatura corpului decat intr-o balta, din cauza ca nu au glande sudoripare, care, in mod normal, i-ar fi ajutat sa transpire.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri