Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Despaduriri masive in zona Amazonului, din cauza pretului record al aurului

Despaduririle din jurul raului Amazon din Peru au crescut de sase ori in ultimii ani din cauza amplorii pe care a luat-o mineritul in zona, ca urmare a cresterii record a pretului aurului, se arata intr-un nou studiu al Universitatii Duke.

Pentru a documenta fortele responsabile de despaduririle masive din regiunea peruana Madre de Dios, cercetatorii au folosit imagini din satelit furnizate de NASA, impreuna cu analize economice ale pretului aurului si ale importurilor de mercur.

Studiul arata ca aproximativ 15.200 de acri de paduri virgine si mlastini au fost facute una cu pamantul la doua situri miniere importante, intre anii 2003 si 2009. In ultimii trei ani insa, a avut loc o crestere dramatica a despaduririlor.

Jennifer Swenson, cercetator geospatial la Universitatea Duke, sustine ca o mare parte a despaduririlor a fost facuta de mineritul artificial si necontrolat, de catre minerii care sunt adesea printre cei mai saraci si marginalizati membri ai societatii. “Acestia sunt mineri amatori; nu este vorba de o companie miniera uriasa, pe care sa putem da vina”, a explicat ea.

Minerii au cunostinte limitate in privinta felului in care afecteaza mineritul mediul inconjurator sau sanatatea oamenilor si iau foarte rar masuri pentru limitarea cantitatii de mercur emisa in aer, apa sau sol. Ei folosesc mercurul la procesarea aurului.

Cea mai mare parte a minelor aurifere artizanale din regiunea Madre de Dios se afla in apropierea depozitelor aluvionare din canale si a luncilor afluenților Amazonului, relateaza Scienceagogo.com. Minerii arunca in aer bancurile raurilor si defriseaza padurile pentru a ajunge la potentialele depozite de aur. In plus, utilizeaza mercurul pentru procesarea minereului aurifer.

Mercurul contamineaza apa si solul din zona si face ravagii printre mineri si familiile acestora, insa riscurile depasesc zonele respective, sustine Swenson.

“Mineritul acesta la scara mica este a doua sursa majora de poluare cu mercur din lume, fiind depasit doar de arderea combustibililor fosili. Aproape tot mercurul importat in Peru este folosit la aceste mine de aur artizanale, iar importurile au crescut exponential din 2003 incoace, reflectand cresterea pretului aurului”, a explicat cercetatoarea.

Totusi, studiul, recunoaste faptul ca Guvernului din Peru ii este foarte greu sa monitorizeze si sa controleze toate aceste exploatari miniere artizanale, insa sugereaza o alta abordare – limitarea importurilor de mercur.

 

Citeste si:

Zimbabwe intentioneaza sa-si hraneasca detinutii cu carne de elefant

Studiu: Copacii din orase valoreaza milioane

 

Foto: commercialpressuresonland.org

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri