Detectori cu ultrasunete pentru centrala nucleara de la Cernavoda

Societatea Comerciala Nuclearelectrica va cumpara detectori cu ultrasunete in valoare de 1, 87 milioane de lei, destinati centralei electrice de la Cernavoda.

Potrivit anuntului postat pe site-ul de achizitii electronice www.e-licitatie.ro, detectorii vor servi la masurarea “debitelor de apa de alimentare si condensat secundar la Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda”.

“Detectorii cu ultrasunete sunt necesari pentru masurarea cu precizie a nivelului apei in bazinul din fata centralei. Daca nivelul apei este prea scazut, apar probleme legate de cavitatia pompelor. Potrivit informatiilor noastre, in urma ploilor din ultima luna, in acest moment nivelul apei a revenit la normal”, a explicat, pentru Green Report, dr. Lucian Biro, expert de siguranta nucleara in cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

CNE Cernavoda livreaza circa 18 la suta din totalul energiei electrice produse in Romania.

Montarea unor sisteme de control de inalta precizie face parte din setul de masuri adoptate la instalatiile nucleare din Romania dupa accidentul de la Fukushima (Japonia) din martie 2011.

Achizitia detectorilor pentru CNE Cernavoda s-a facut printr-o negociere fara anunt de participare, intrucat produsele puteau fi livrate numai de un singur ofertant. Valoarea initiala estimata de Nuclearelectrica a fost de 1.750.000 de lei, dar ea a fost decisa, in urma negocierii, la 1.870.695 de lei.

Furnizorul detectorilor cu ultrasunete va fi compania Advanced Measurement & Analysis Group Inc. (AMAG), cu sediul in Ontario, Canada.

Mihai Diac

Foto: www.nuclearelectrica.ro

Citeste si:

Dispozitii mai stricte in constructia reactoarelor nucleare din Romania, ca urmare a crizei din Japonia

Seceta extrema in sud-estul Romaniei
 

spot_img

Ultimele știri