Deversari de apa radioactiva, in interiorul unei alte centrale nucleare japoneze

In urma cutremurului de ieri, la centrala nucleara Onagawa, din nord estul Japoniei, au avut loc mici deversari de apa slab radioactiva, la nivelul piscinelor de dezactivare a combustibilului uzat, a anuntat azi exploatantul instalatiei si Agentia pentru siguranta nucleara, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Din cauza cutremurelor, au fost descoperite mai multe anomalii in cladirile reactoarelor", a precizat un oficial din cadrul agentiei in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a subliniat, totusi, ca nivelul de radioactivitate este "inferior" limitei legale.

"Apa s-a deversat in principal din piscina de dezactivare a reactorului 2", a explicat un purtator de cuvant al companiei de electricitate Tohoku Electric Power, cea care exploateaza centrala, care are trei reactoare.

Ieri a fost descoperita apa si pe jos, la mai multe etaje ale cladirilor altor unitati, insa in cantitati foarte mici. Insa radioactivitatea acestei ape este foarte scazuta, fata de limita legala, conform datelor comunicate de companie. Aceasta se asteaptă totusi sa descopere mai multe incidente dupa ce inspecteaza zona.

Desi structura centralei Onagawa nu a fost avariată, ea este oprita in urma cutremurului urmat de tsunami din 11 martie. Insa combustibilul acesteia trebuie in continuare sa fie racit.

Cititi si:

Cel putin doua centrale nucleare, pe generatoare de urgenta in urma replicii seismice din Japonia

Patru morti si peste o suta de raniti, dupa cutremurul de ieri din Japonia

Cel mai mare cutremur din Japonia, dupa 11 martie. Scurgeri de gaze si inundatii in orasul Sendai (Vezi video)

Un martor povesteste ce a trait in timpul noului cutremur din Japonia (Vezi video)

Marmureanu: „Noul cutremur din Japonia nu va ridica probleme majore nici oamenilor, nici centralei de la Fukushima

Foto: Wikipedia.org

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri