Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Disparitia albinelor, o lovitura pentru economia britanica

Daca albinele si alte insecte polenizatoare ar disparea complet, economia Marii Britanii ar putea pierde cate 440 milioane de lire pe an, sustin cercetatorii citati de BBC.

Suma este echivalenta cu 13% din veniturile obtinute de stat de pe urma fermierilor. In incercarea de a salva speciile de insecte pe cale de disparitie, britanicii au investit peste 10 milioane de lire in proiecte care vor analiza riscurile asupra acestora.

Initiativa Insectelor Polenizatoare va cerceta diferitele aspecte ale declinului speciilor. Initiativa reuneste un numar mare de specialisti din universitatile britanice, agentii de cercetare si centre nationale din domeniul ecologiei.

Albinele, viespile, moliile si fluturii joaca un rol vital in productia resurselor alimentare, prin polenizarea culturilor.

Profesorul Andrew Watkinson, directorul programului Living with Environmental Change, a declarat ca noua initiativa permite folosirea noilor competente in genetica si modelare epidemiologica si a expertizei existente in randul cercetatorilor care studiaza insectele.

Unele proiecte vor fi axate pe factorii care afecteaza sanatatea si supravietuirea speciilor in general, in timp ce altele pe boli specifice.

Watkinson a adaugat ca exista un cumuli de factori care duc catre declinul speciilor de insecte, de la schimbarile climatice, pana la pesticide si agricultura.

Din anii ’70 pana astazi, 75% dintre speciile de fluturi din Marea Britanie au disparut, precum si trei din cele 25 de specii de bondari.
 

spot_img

Ultimele știri