Ecologistii actioneaza in acest weekend in ariile protejate

In weekendul 8 – 10 mai, Asociatia EcoAssist va desfasura patrule verzi in Parcul National Piatra Craiului pentru sensibilizarea si responsabilizarea turistilor care intra cu autovehicule in arii protejate, aprind focul pentru gratare sau poluaza mediul cu deseuri, anunta un comunicat al asociatiei.

Actiunea se desfasoara in parteneriat cu Administratia Parcului National Piatra Craiului, Jandarmeria Romana si Primaria Zarnesti. Asociatia EcoAssist va aduce peste 60 de voluntari din Bucuresti, Cluj si Iasi pentru a-i convinge pe romani sa aleaga relaxarea in ariile protejate fara gratar, fara ATV-uri sau plimbare in masina si, evident, fara gunoi lasat in urma. Patrule mixte vor participa la responsabilizarea vizitatorilor prin aplicarea amenzilor pentru contraventii.

Administratia parcului sprijina logistic initiativa, prin confectionarea panourilor care vor fi amplasate in teren, cu masini si personal pentru patrulari. Primaria Zarnesti asigura transportul voluntarilor, sandvisuri, saci menajeri, manusi si transportul deseurilor colectate. Cazarea voluntarilor a fost asigurata la preturi reduse de cabanele Plaiu Foii si Gura Raului.

”Romanii vor trebui sa inteleaga ca nu este nimeni obligat sa stranga mizeria dupa ei. Nici autoritatile, nici ONG-urile. De asemenea, vor trebui sa inteleaga si faptul ca nu pot fi facute focuri in arii protejate si ca plimbarea pe munte nu inseamna plimbare cu masina sau cu ATV-ul. Ariile protejate nu sunt strazi publice, iar fiecare turist are obligatia sa nu afecteze natura in nici un fel”, a declarat Liana Buzea, presedinte EcoAssist.

Actiunea a avut un proiect pilot weekendul trecut, cand, in Parcul Natural Bucegi au fost evacuate deseuri in 11 camioane si acordate 14 amenzi pentru foc, gunoi si acces cu vehicul motorizat in arie protejata. Cu aceasta ocazie au existat si cetateni care au ajutat voluntarii EcoAssist sa transporte deseurile catre locurile de colectare sau chiar sprijinirea voluntarilor in curatarea ariei protejate.

Comunicatul EcoAssist anunta ca, in curand, vor fi amenajate si in Romania spatii speciale pentru gratare, pentru a asigura astfel atat protectia padurilor cat si buna-dispozitie cetatenilor. Pana la amenajarea unor spatii speciale pentru gratare, cetatenii sunt invitati sa petreaca plimbarile in ariile protejate fara sa afecteze natura si sa nu isi marcheze sederea cu resturi menajere de nici un fel.

Foto: badorgood.com

spot_img

Ultimele știri