Efectele incalzirii globale, de doua ori peste asteptari

Efectele incalzirii globale ar putea fi de doua ori mai grave decat estimarile facute in urma cu sase ani, au anuntat oamenii de stiinta, potrivit Reuters.

Temperatura suprafetei Pamantului ar putea atinge 5,2 grade Celsius pana in 2100, potrivit avertismentului cercetatorilor de la Massachusetts Institute of Technology. Diferenta este considerabila, avand in vedere faptul ca in 2003, temperatura estimata era de 2,4 grade Celsius. Realizatorii studiului sustin insa ca diferenta este rezultatul unor imbunatatiri ale metodelor de prognoza a dezvoltarii economice si a avansului incalzirii globale, precum si al faptului ca noile masuratori au luat in calcul si emisiile foarte scazute de gaze.

O alta explicatie a acestei diferente este faptul ca incalzirea ar fi putut fi mascata de efectul de racorire produs de vulcani prin emisiile de cenusa, care accelereaza de fapt incalzirea globala.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unor simulari computerizate care au luat in calcul atat schimbarile climatice, cat si cresterea economica. Proiectiile arata faptul ca “fara o actiune rapida si intensa”, secolul in care ne aflam va aduce o incalzire puternica.

Foto: Reuters
 

spot_img

Ultimele știri