Elsys – digitalizarea monitorizarii transportului deseurilor

Ministerul Mediului si Padurilor deruleaza, impreuna cu distribuitorul de echipamente de radiocomunicatii Mira Telecom, un program care vizeaza digitalizarea monitorizarii transferurilor de deseuri pe teritoriul Romaniei.

Astfel, proiectul Elsys are ca scop stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transportul deseurilor.

“Principalele obiective vizate de implementarea Elsys se refera la urmarirea transporturilor de deseuri in timp real, asigurarea suportului tehnic necesar autoritatilor implicate, crearea unei baze de date si generarea rapoartelor anulale pentru UE, Eurostat si Secretariatul Conventiei Basel. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca implementarea proiectului va avea ca rezultat protejarea mediului inconjurator prin imbunatatirea metodelor de control in scopul reducerii transporturilor ilegale de deseuri”, se arata intr-un comunicat la companiei de distributie, firma cu capital integral romanesc.

Proiectul a fost realizat de Ministerul Mediului și Padurilor care are si calitatea de beneficiar coordonator, iar Mira Telecom este beneficiar asociat și responsabil cu implementarea tehnica.

Proiectul are ca data de finalizare 30 septembrie 2014.

Elsys este unul dintre proiectele de mediu din Romania selectate pentru pentru finantare partiala prin programul european Life+, politica si guvernanta in materie de mediu.

“Prin inlocuirea cererilor si formularelor pe hartie cu un sistem electronic destinat operatorilor de deseuri precum si autoritatilor din Romania si din alte state invecinate, se va reduce considerabil presiunea administrativa si se va accelera schimbul de informatii intre operatorii de deseuri si autoritatile statului”, spun reprezentantii Mira Telecom.

Program de 1,2 milioane euro

Concret, pe termen mediu si lung proiectul vizeaza, printre altele, imbunatatirea calitatii datelor raportate, cresterea cu aproximativ 70% a gradului de detectare a transferurilor ilegale sau scaderea cu pana la 20% a timpului alocat procesarii documentelor, un proiect pilot cu 5 instalatii de valorificare si 5 puncte de trecere a frontierei conectate la sistem.

Elsys are un buget total de aproximativ 1,2 milioane euro, din care aproape jumatate reprezinta finantare europeana.

Contributia Mira Telecom la acest proiect va consta in dezvoltarea platformei software pentru accesarea si stocarea informatiilor privind transferurile de deseuri, inregistrarea digitala a notificarilor, semnatura electronica sau alt sistem de securizare a informatiilor, stabilirea unei retele intre factorii implicati.

In proiectul Elsys mai sunt implicati Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Autoritatea Nationala a Vamilor, Garda Nationala de Mediu, precum si o serie de operatori economici, precum exportatori, importatori, brokeri, generatori de deseuri, transportatori si unitati de valorificare a deseurilor.

Gabriel Botezatu

Citeste si:

Program de finantare cu capital de risc pentru companiile din domeniul tehnologiilor curate

BERD a premiat investitiile in eficienta energetica din Romania
 

spot_img

Ultimele știri