Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Eruptii vulcanice in masa declansate de incalzirea globala

Incalzirea globala ar putea avea un impact serios asupra activitatii vulcanice, potrivit unor noi cercetari, informeaza Daily Galaxy.

Cea mai mare calota glaciara a Islandei, Vatnajokull, se topeste cu o rata de 5 kilometri cubi pe an, potrivit expertilor Carolina Pagli de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, si Freysteinn Sigmundsson de la Universitatea din Islanda. Cei doi au calculat efectul pe care acest lucru l-ar putea avea asupra scoartei terestre si a magmei de dedesubtul acestor gheturi.

In mod normal, cand gheata dispare, greutatea pe care masa sa o exercita asupra solului se reduce. Ca rezultat, acest lucru ridica nivelul ratei la care rocile de sub stratul de gheata se topesc si se transforma in magma, au explicat Pagli si Sigmundsson.

Pagli sustine ca Muntele Erebus din Antarctica, Insulele Aleutine si alti vulcani ai Alaskai prezinta riscuri asemanatoare. De asemenea, Cercetatorul Bill McGuire de la Colegiul Universitar din Londra este de parere ca si cresterea nivelului marilor, provocata tot de topirea ghetarilor, va influenta in rau activitatea vulcanilor.

spot_img

Ultimele știri