EXCLUSIV GR: Parada militara de 1 Decembrie a poluat cu peste 360 de tone de CO2

18 avioane, opt elicoptere si cateva zeci de vehicule, multe dintre ele blindate, au participat astazi la parada militara de la Bucuresti, dedicata Zilei Nationale a Romaniei.

Romanii s-au obisnuit ca o asemenea ceremonie sa fie insotita de zgomotul asurzitor al avioanelor supersonice (care, in mod normal, evita sa survoleze marile orase) si de valurile de fum lansate prin tevile de esapament ale tancurilor si transportoarelor blindate.

La o asemenea festivitate, bucurestenii participa emotionati, incercand sa-si desfunde urechile si tragand in piept fumul negru.

Tancul polueaza cat zece automobile 4 x 4

“Cam de zece ori mai mult polueaza un tanc decat un automobil 4 x 4”, a declarat, pentru Green Report, Nicolae Radulescu – Dobrogea, presedintele organizatiei Eco Civica. Potrivit acestuia, poluarea excesiva se explica prin “randamentul precar” al motoarelor vechilor masini de lupta, ceea ce inseamna hidrocarburi nearse, funigine si emisii uriase de CO2.

Tancul TR 85 M1, conceput la nivelul anului 1995, cantareste 50 de tone si are un motor Diesel de 860 de cai – putere. Drept comparatie, automobilul Dacia Duster, cu motor Diesel si tractiune 4 x 4, are emisii de 145 grame CO2 pe kilometru.

Rezulta ca un tanc TR 85M1 emite pe sosea circa 1450 de grame CO2 pe kilometru.

Aceeasi situatie o are, in linii mari, si sistemul antiaerian autopropulsat Gepard, care este dotat cu motor de tanc. Emisii poluante – circa 1450 grame CO2 pe kilometru.

Masina de lupta a infanteriei MLI 84 M este tot un vehicul pe senile, dar mult mai usoara decat un tanc. Cantareste numai 17 tone, iar motorul are 400 de cai – putere. Emisii de carbon estimate – la jumatate fata de un tanc, adica 725 de grame pe kilometru.

Transportorul blindat B 33 “Zimbru” este o masina pe roti, grea de 14 tone. Motorul Diesel are 280 de cai – putere, de doua ori mai mult decat o Dacia Duster. Drept urmare, ii putem acorda, cu bunavointa, o emisie poluanta de doua ori mai mare, adica 290 de grame de CO2 pe kilometru.

Transportorul blindat Piranha este tot o masina blindata pe roti, mai noua decat B 33 Zimbru, dar mai veche (din punctul de vedere al conceptiei) decat Dacia Duster. Emisii estimate: 290 de grame CO2 / kilometru.
La parada militara, sistemele antiaeriene Oerlikon au fost remorcate de autocamioane. Emisii estimate pentru un autocamion care tracteaza remorca: 290 de grame / kilometru.
Sistemul de artilerie reactiva LAROM este montat pe sasiu de autocamion. Emisie etimata: 290 de grame / kilometru.

Masinile de teren HMMWV M-1114 (Humvee) si Uro – Vamtac, pe cate patru roti, de tip 4 x 4, sunt automobile militare de generatie noua, dar concepute fara a lua in calcul protectia mediului. Emisii estimate: de 1,5 ori mai mult decat o Dacia Duster, adica circa 250 de grame / kilometru. Pentru zece automobile, total emisii inseamna circa 2500 grame / kilometru.

Pentru autospeciala de interventie EOD si autospeciala de transmisiuni Chevrolet Tahoe, construite pe sasiu de automobil 4 x 4, putem aproxima aceeasi situatie ca la Humvee: 250 de grame CO2 / kilometru.

La defilare au participat si zece motociclete ale diferitelor institutii ale statului roman. Fiind de generatie noua, putem considera ca motocicletele au emisii de carbon la jumatate fata de o Dacia Duster. Total emisii pentru motociclete: 700 grame CO2 / kilometru.

20 de automobile ale Politiei si Jandarmeriei, de diferite tipuri (Lotus Evora, BMW 330 XD, Dacia Duster, Dacia Logan MCV, Subaru Forester, etc ) – emisii medii echivalente cu cele ale unui Dacia Duster. Total emisii: circa 2900 grame CO2 / kilometru.

Prin insumarea emisiilor de carbon ale tuturor vehiculelor de mai sus, rezulta circa 11385 grame CO2 / kilometru. Daca socotim un traseu mediu de zece kilometri pentru fiecare masina in parte, rezulta ca toate masinile terestre au trimis in atmosfera Capitalei, "in cinstea" Zilei Nationale, 113.850 de grame de CO2.

Inamicul public – MiG 21 LanceR

Mult mai spectaculos este calculul emisiilor pentru aeronave. Un avion supersonic cu motor din generatia anilor 70, cum este MiG 21 LanceR (foto), emite circa o tona de CO2 la zece kilometri de zbor.

Noua avioane LanceR, fiecare dintre ele parcurgand circa 200 de kilometri (intre Baza Aeriana Fetesti si Bucuresti, dus – intors) inseamna 1800 de kilometri de zbor, adica 180 de tone de CO2 emise in atmosfera.

Pentru cele 17 aeronave de alte tipuri, inclusiv elicoptere, unele de generatie foarte veche (C 130 Hercules), altele mai noi (C 27 J Spartan), provenite de la diverse baze aeriene (Otopeni, Bacau, Boboc), putem considera emisiile de CO2 la jumatate fata de un supersonic. Emisii estimate: alte 180 de tone de CO2.

In raport cu poluarea generata de aeronave, aceea a masinilor terestre apare ca fiind derizorie.

Bilantul general al paradei militare de la 1 Decembrie 2011, in termeni de poluare atmosferica, ne duce asadar la peste 360 de tone de dioxid de carbon.

Mihai Diac

Citeste si:

EXCLUSIV Green Report: Cum polueaza un razboi? VEZI VIDEO
 

spot_img

Ultimele știri