Experiment romanesc lansat in spatiu, la bordul navetei Discovery

Ultimul zbor al navetei spatiale Discovery, inainte de a fi retrasa din uz si expusa intr-un muzeu, va transporta spre Statia Spatiala Internationala un experiment romanesc, realizat de Institutul de Stiinte Spatiale din Magurele. 

”Cresterea si Supravietuirea Fungilor Colorati in Spatiu (CFA-A)” este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitatia si radiatiile cosmice asupra cresterii si supravietuirii speciilor de fungi. 

Proiectul apartine cercetatorului Dumitru Hasegan, de la Institutul de Stiinte Spatiale si va fi parte din misiunea NASA STS-133.

”Pentru noi este important pentru ca nu am mai avut de mult astfel de actiuni, pe o statie spatiala cu echipaj uman. Facem multe experimente pe statii robotizate, dar acesta este foarte diferit. Este un experiment castigat in cadrul unei competitii in urma cu 5 ani si este foarte dificil sa obtii asa ceva, acest tip de operatiune se pregateste de obicei cu 5-10 ani inainte”, a declarat pentru Green Report presedintele Agentiei Spatiale Romane, Marius Piso. 

El a precizat ca cercetatorii romani sunt in acest moment in drum spre sediul NASA pentru a pregati experimentul. 

Lansarea navetei STS-133, prevazuta initial pentru 1 noiembrie 2010, a fost amanata de 3 ori pana in prezent, din motive meteorologice si tehnice. 

Urmatoarea data la care a fost stabilita lansarea este 24 februarie. Puteti urmari in direct evenimentul pe site-ul NASA.

Navetele americane ies la pensie

Urmatorul zbor al unei navete americane se estimeaza ca va fi facut de naveta Endeavour, cel mai devreme in luna aprilie.

SUA isi va retrage treptat navetele Discovery, Atlantis si Endeavour. Din aceasta cauza, pana la intrarea in functiune a capsulelor americane Orion, prevazuta pentru cel mai devreme 2015, SUA va depinde de capsulele rusesti Soyuz pentru transportarea astronautilor americani pe ISS.

Statia Spatiala Internationala, a carei constructie a inceput in 1998 si care este ocupata in permanenta, incepand din noiembrie 2000, se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora.

Statia spatiala este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri