Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Fauna din Oceanul Antarctic, precum si cea din Marea Neagra, amenintata de actiunile oamenilor

O mare parte a faunei din oceanul Antarctic este amenintata de actiunile oamenilor, avertizeaza cercetatorii britanici si americani, in cadrul unui nou studiu publicat saptamana aceasta. Si ecosistemul Marii Negre are de suferit de pe urma activitatilor oamenilor, in special din cauza pescuitului si a activitatilor turistice.

„Desi Antarctica este in continuare cel mai curat mediu de pe Pamant, ecosistemele sale marine se degradeaza din cauza noilor specii, poluarii, pescuitului excesiv si unei serii de alte activitati ale oamenilor”, a declarat Dr Sven Thatje, de la Univesitatea Southampton, membru al echipei de cercetatori care au efectuat studiul.

Biodiversitatea poate fi conceptualizata in termeni de continut: cu cat diversitatea si interactiunea speciilor este mai intensa, cu atat mai multa informatie are ecosistemul. „Prin daunele produse ecosistemului din Antarctica, pur si simplu il facem mai prost – scadem continutul sau informational – si ii punem in pericol rezistenta si particularitatile sale”, a precizat cercetatorul sef, profesorul Richard Aronson, de la Institutul de Tehnologie din Florida.

Concluziile echipei de cercetatori se bazeaza pe studierea exhaustiva a mai multor activitati ale oamenilor asupra ecosistemului din Antarctica.

Unii dintre acesti factori, precum poluarea, pot fi localizati. Insa, schimbarea climatica la nivel global, cauzata de emisiile de CO2 si de gazele cu efect de sera, va afecta intreaga regiune Arctica timp de mai multe decenii, spun oamenii de stiinta.
Cercetatorii subliniaza faptul ca aceasta crestere a temperaturii apei afecteaza deja vietuitoarele marine, obisnuite sa traiasca la alte temperaturi, mai scazute.

Calitatea apei din Marea Neagra, alterata de fertilizanti si insecticide din terenurile agricole

Orice tip de activitate umana are un impact asupra mediului, insa chestiunea de fond este amploarea activitatii umane. "In cazul Marii Negre putem discuta despre modul in care activitatile umane influenteaza apele, habitatele, resursele marine si biodiversitea", a declarat, pentru Green-report.ro, Simon Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” (INCDM).

Astfel, vietuitoarele marine sunt influentate de o multitudine de factori care se intrepatrund. La noi, cele mai importante sunt pescuitul si activitatile turistice, care necesita conditii adecvate. Insa exista si alti astfel de factori, precum constructia digurilor sau calitatea apelor, care este direct afectata de utilizarea ierbicidelor sau insecticidelor pe terenurile agricole.

„ Sursele de poluare difuze din zonele agricole – utilizarea fertilizantilor, ierbicidelor, insecticidelor care sunt partial pe suprafete uriase, ajung in Marea Neagra”, spune Simon Nicolaev. Astfel, incarcatura exagerata a apelor cu nutrienti – sarurile de azot fosfor se gasesc in substantele fertilizante – pot produce o supraimbogatire a apelor marine.

Foto: superhypeblog.com
Florin Tulbure
 

spot_img

Ultimele știri