Finlanda vrea prima autostrada ecologica

Finlanda vrea sa construiasca prima autostrada ecologica din lume, prevazuta cu statii de incarcare cu energie electrica si biocarburanti produsi din resurse locale, inclusiv din deseuri, transmite AFP.

”Obiectivul este de a crea modelul unei autostrazi ecologice. Nu exista niciun model de acest tip, el va fi un exemplu pentru intreaga lume”, a declarat Aki Marjasvaara, directorul proiectului.

Unul dintre obiectivele lucrarii este de a utiliza deseurile din zonele traversate de autostrada la producerea etanolului si eficientizarea folosirii resurselor acestor regiuni pentru asigurarea energiei necesara autovehiculelor.

Proiectul propune, printre altele, instalarea de pompe geotermale, informarea soferilor despre nivelul emisiilor masinilor lor si impactul acestora asupra mediului si mai multe modalitati de imbunatatire a sistemului de iluminare.

Autostrada, de 130 de kilometri, va veni in continuarea celei care leaga orasele Turku (vestul Finlandei) si Vaalimaa (in est, la frontiera cu Rusia).

Studiile privind viabilitatea proiectului si costurile acestuia ar trebui sa fie gata pana in martie 2011, a spus Marjasvaara.
 

spot_img

Ultimele știri