Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Fluturi mutati la nord pentru a scapa de incalzirea globala

Animalele si plantele pot fi mutate in habitate noi sau mai reci pentru a le ajuta sa supravietuiasca incalzirii globale, conform unui studiu efectuat asupra coloniilor de fluturi din Marea Britanie, citat de Reuters.

„Multe specii din lume se muta din cauza schimbarilor climatice, dar adesea acestea se muta incet, ramanand in urma ritmului schimbarilor climei”, a afrirmat Chris Thomas, profesor de biologia conservarii la Universitatea din York.

Experimentul a implicat exemplare de fluturi din speciile Melanargia galathea si Thymelicus sylvestris , capturati in anul 1999 si 2000. Acestia au fost mutati 65 de kilometri mai sus de punctul nordic maxim in care traiau si cu toate acestea s-au adaptat perfect noului model climatic.

Studiul sustine ipoteza ca o colonizare asistata, mai ales in cazul plantelor si animalelor imposibil de relocat fara interventia umana, poate fi aplicata oriunde in lume, si se poate dovedi o operatiune mai ieftina decat cresterea exemplarelor in gradini zoologice.

Printre speciile vizate se numara plantele care isi raspadesc semintele cu ajutorul unor animale purtatoare, pentru ca acestea ar putea fi serios afectate de o incalzire pronuntata.

Cercetatorii neaga ipotezele conform carora animalele dislocate ar putea actiona distructiv asupra noilor habitate, pentru ca astfel de deplasari au mai avut loc pe masura ce clima s-a transformat, iar ecosistemele s-au adaptat.

O parte din cercetatori pledeaza pentru crearea unor „coridoare verzi”, pentru ca animalele sa poata migra in cazul in care habitatele lor naturale se incalzesc excesiv, sau daca schimbarea destinatiei terenurilor sau constructia de drumuri le afecteaza dezvoltarea.

Studiul publicat in revista Conservation Letters inregistreaza primul experiment de colonizare asistata in contextul schimbarilor climatice. O astfel de initiativa poate fi extinsa la nivelul planetei pe masura ce acumularile de emisii de carbon provenite din arderile de combustibili fosili obliga speciile sa se mute spre poli. Colonizarile de acest gen ar putea preveni intreruperea productiei de hrana prin eliminarea pericolului de extinctie in cazul multor specii.

Foto: Reuters
 

spot_img

Ultimele știri