Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

FMI: preturile alimentelor si energiei ar putea creste in Romania si in 2011 

FMI anticipeaza si pentru 2011 riscuri de crestere a preturilor pentru alimente si energie in Romania, generate de o posibila „revitalizare” a preturilor marfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei nationale ar pune o presiune suplimentara pe rata inflatiei, potrivit unui raport FMI, citat de Mediafax.

„Continuarea revitalizarii preturilor marfurilor pe plan mondial ar putea creste preturile la alimente si energie mai mult decat se anticipeaza. Nevoia de a creste preturile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv in anumite intreprinderi publice ar putea, de asemenea, sa genereze presiuni asupra preturilor de consum”, se arata intr-un raport al FMI.

FMI mai arata ca o continuare a deprecierii monedei nationale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preturilor de consum. 

Pretul cartofului s-a dublat

Rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii.

Cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), cu ponderi mari in cosul utilizat de INS.

La alimente, cea mai mare crestere de pret a fost consemnata la cartofi (45%), iar scumpiri importante au mai fost inregistrate si la alte produse alimentare, cum ar fi legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%). 

Ingrijorare la nivel mondial

Cresterile preturilor la alimente au starnit ingrijorari la nivel european si mondial, dupa ce au inregistrat un nivel record la sfarsitul anului 2010. 

Declaratiile facute de reprezentantii Comisiei Europene sustin afirmatiile facute de autorii raportului FMI, fiind de parere ca unele dintre scumpiri sunt determinate de factori cum ar fi cererea globala crescuta, recoltele sarace din unele tari exportatoare, interdictiile de export si speculatiile.

„Aprovizionarea cu alimente si asigurarea stocurilor necesare, in contextul cresterii cererii globale, a crizei economice si a volatilitatii marite a pietei, sunt fundamentale si vor fi unele din principalele elemente pe care Comisia le va lua in considerare cand va face propunerile pentru viitoarele politici agricole comune (PAC), la mijlocul acestui an”, a declarat Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. 

Proteste de strada in tarile sarace

Publicarea noile cifre ONU a coincis, saptamana trecuta, cu protestele de strada ale tinerilor algerieni, furiosi din cauza somajului si inflatiei. Revoltele au inceput vineri, declansate de o crestere accentuata a preturilor la produsele alimentare de baza cum ar fi laptele, zaharul si faina.

Situatia s-ar putea repeta si in Europa. Potrivit Asociatiei Europene de Protectia a Recoltelor (ECPA), Europa, care este cel mai mare importator de produse alimentare din lume, are o influenta enorma asupra preturilor si distributiei globale ale alimentelor. Din acelasi motiv, statele europene sunt deosebit de vulnerabile in fata schimbarilor de preturi. 

Tinand cont de secetele si inundatiile ce lovesc recoltele din intreaga lume, analistii prezic mentinerea tendintei de crestere a preturilor la produsele alimentare si in 2011.

Raluca Petrescu

Cititi si: 

Cresterea preturilor la alimente ar putea anunta o noua criza economica

Seria catastrofelor naturale din 2010 urca la un nivel record preturile la alimente

ONU: Lumea e pe muchia unei noi crize alimentare
 

spot_img

Ultimele știri