Francezii vor avea masini de gunoi electrice 

Camioanele greoaie si poluante in care se colecteaza de ani de zile gunoiul in Franta vor deveni doar o amintire. Autoritatile franceze vor introduce treptat o noua generatie de camioane elctrice si silentioase.

Masinile cu zero emisii pentru transportul deseurilor vor fi la fel de voluminoase ca cele vechi, insa un impact mult redus asupra mediului. Autovehiculele sunt concepute sa compacteze gunoiul mult mai bine decat cele vechi si, in plus, nu sunt deloc zgomotoase.

Primele autospeciale electrice isi vor incepe activitatea in 12 mai, pe strazile din Courbevoie, o suburbie a Parisului, cu peste 70.000 de locuitori.

Toate camioanele existente vor fi treptat inlocuite cu vehicule noi, potrivit SITA Franța, o filiala a societatii de administrare a deseurilor Suez Environnement.

"Inginerii s-au confrunta cu o reală provocare privind modul in care ar putea să reducă la minimum consumul si au venit cu aceasta solutie”, a spus directorul SITA, Chiril Fraissinet.

Noua generație de camioane funcționează pe baterii litiu-ion puternice, fabricate de Dow Kokam, o divizie a Dow Chemical, care le permite sa functioneze timp de opt ore, fara reincarcare.

Unele orase franceze au experimentat deja masinile de gunoi electrice in trecut, dar viteza mica a acestora si autonomia limitata a stat pana acum in calea folosirii lor la scara larga, a mai spus reprezentantul SITA.

Foto: mnn.com

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri