Germania vrea sa grabeasca inchiderea centralelor nucleare si dezvoltarea energiei regenerabile

Germania vrea sa accelereze inchiderea centralelor nucleare si dezvoltarea energiei regenerabile, in special a constructiei de parcuri eoliene si a liniilor de inalta tensiune, potrivit unui document citat de AFP.

Documentul, elaborat de ministerele Mediului si Economiei, prezinta "un plan in sase puncte pentru schimbarea politicii energetice", informeaza Mediafax.

Dupa cutremurul urmat de catastrofa de la centrala nucleara Fukushima, "problema utilizarii viitoare a energiei nucleare este reevaluata. Renuntam mai rapid la energia nucleara decat era prevazut", se arata in raport.

Reactoarele germane, care produc circa o treime din electricitatea tarii, urmau initial sa fie inchise pana in 2020, dar guvernul cancelarului Angela Merkel le prelungise in toamna durata de functionare cu 12 ani. Dupa cutremurul din Japonia, guvernul a decis trecerea rapida la "era energiei regenerabile".

Credite de la stat pentru proiectele eoliene

Potrivit planului, vor fi sustinute formele de energie nepoluante, in special cea eoliana, spre exemplu prin eliminarea obstacolelor administrative si sustinerea financiara intensiva a proiectelor.

Banca de stat KfW va lansa in aceasta primavara un program de creditare pentru proiectele eoliene marine, in valoare de cinci miliarde de euro.

Totodata, autoritatile de la Berlin vor sa incurajeze economia de energie, inclusiv prin conditionarea unor facilitati fiscale de eficacitatea energetica. Documentul urmeaza sa fie prezentat vineri sefilor guvernelor landurilor germane.

Foto: inhabitat.com
 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Zona de evacuare din jurul centralei nucleare Fukushima, extinsa de Guvernul japonez

Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in 2020 

Masuri de siguranta a centralelor nucleare la nivel mondial, pe fondul crizei din Japonia

spot_img

Ultimele știri