Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace si WWF sustin conditionat vanatoarea de balene

Statele membre ale Comisiei Internationale pentru Vanatoarea de Balene (IWC) s-au reunit pentru a incerca sa ajunga la un acord de ridicare a interdictiei de a vana balene, cu conditia reducerii numarului de exemplare capturate, scrie The Guardian. Trei mari grupuri ecologiste sustin propunerea, dar pun o noua serie de conditii.

Intentia Comisiei este de a anula decizia de interdictie a vanatorii de balene pentru 25 de ani, insa de a permite vanarea unui numar mai mic de balene decat cele capturate ilegal in prezent.

Cele 88 de state membre ale Comisiei s-au reunit in Maroc pentru a discuta despre adoptarea unui plan care ar permite Norvegiei, Islandei si Japoniei sa vaneze balene in jurul Antarcticii si in alte zone timp de zece ani, cu conditia ca numarul capturilor sa scada.

Uniunea Europeana, in frunte cu Marea Britanie, a adoptat o pozitie comuna de negociere total opusa oricarui tip de vanatoare de balene in scop comercial.

Trei dintre cele mai mari grupuri ecologiste din lume, Greenpeace, WWF si Pew International Group au anuntat ca vor fi de acord cu vanatoarea de balene daca sunt indeplinite sase conditii. Ei au cerut incetarea vanatorii in Oceanul Antarctic, interzicerea fabricarii de produse din carne de balena, eliminarea cotelor de vanatoare, oprirea vanatorii speciilor protejate de lege, luarea tuturor deciziilor in cadrul IWC pe baza datelor stiintifice si prevenirea obiectiilor din partea membrilor IWC in cazul in care moratoriul este ridicat.

“Cerem negociatorilor sa isi asume riscuri politice pentru a imbunatati actuala propunere si pentru a aduce Comisia la nivelul secolului XXI. Intalnirea din Maroc trebuie sa salveze balenele, nu industriile care le vaneaza si care se bazeaza pe mita si delapidare pentru a supravietui”, a declarat Junichi Sato, directorul Greenpeace Japonia.

Foto: The Guardian
 

spot_img

Ultimele știri