Guvernul nu vrea buline colorate pe mancare

Fiecare produs alimentar ar putea avea inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie, potrivit unui proiect de lege initiat de senatorul PDL Dumitru Florian Staicu.

Guvernul a emis insa un aviz negativ, in care se precizeaza ca in Romania exista deja un cadru legal ce reglementeaza etichetarea produselor alimentare, atat la nivel general, cat si pe categorii, precum vinul, bauturile spirtoase, faina de grau, uleiul vegetal, mierea, zaharul, legumele si fructele la conserva, si altele.

Potrivit proiectului, bulina verde este destinata produselor alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate. Bulina portocalie marcheaza produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie, iar cea rosie – produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari ce pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

”Fiecare produs trebuie sa cuprinda pe eticheta o singura bulina, in forma de cerc, cu diametrul de 1,5 centimetri. Bulina trebuie inscrisa in mod clar si vizibil pe eticheta sau pe ambalajul produsului alimentar”, se arata in proiectul de lege.

80% dintre europeni nu inteleg etichetele

Staicu justifica necesitatea legii prin faptul ca o mare parte a consumatorilor ”nu au cunostinte suficiente pentru a intelege gradul de pericol si efectele negative pe care aditivii alimentari le pot avea pentru sanatate”.

La baza proiectului legislativ sta, potrivit initiatorului, un studiu al Biroului Organizatiilor de Consumatori Europeni (BEUC), care arata ca 80% dintre consumatorii europeni au declarat ca nu inteleg sistemul actual de etichetare a produselor alimentare si vor inlocuirea lui cu unul mai eficient.

Ei si-ar dori un sistem de etichetare a produselor alimentare cu o mai mare rapiditate de interpretare.

”Actualul proiect de lege propune un sistem de codare a alimentelor cu
ajutorul culorilor, prin intermediul caruia le-ar fi mult mai usor consumatorilor sa aleaga alimentele sanatoase si le-ar fi acordate instrumentele necesare pentru a face cea mai buna alegere In ceea ce priveste dieta de zi cu zi.

Discriminare pentru produsele romanesti

Potrivit initiatorului, criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina ar urma sa fie stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs.

In avizul negativ al Guvernului se arata insa ca normele in vigoare contin prevederi pentru informarea ”completa” a consumatorilor atat in cazul alimentelor ce contin ingrediente alergene, cat si in cazul celor destinate persoanelor cu intolerante la diferiti ingredienti aflati in compozitia produselor.

”Consideram ca aplicarea solutiei legislative propuse ar crea bariere in libera circulatie a produselor, prin impunerea de prevederi nationale suplimentare fata de cele comunitare, iar pentru produsele alimentare fabricate pe teritoriul Romaniei o discriminare fata de cele provenite din spatiul comunitar. Aceasta pentru ca in tarile invecinate nu exista o situatie similara”, se precizeaza in document.  

Un alt incovenient mentionat este dificultatea realizarii etichetarii, ”existand riscul aparitiei presiunilor din partea diferitelor categorii de producatori de alimente, ca produsele sa fie incadrate in alte categorii decat cele impuse”. 

Foto: static.guim.co.uk

Raluca Petrescu

Cititi si:

Buline colorate pentru alimente, in functie de cat sunt de sanatoase

spot_img

Ultimele știri