Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Halliburton si BP, proces penal pentru catastrofa ecologica din Golful Mexic

In contextul apropiatului raportul prezidential asupra cauzelor deversarii de titei in Golful Mexic au aparut nenumarate speculatii potrivit carora principalele companii implicate – British Petroleum, Halliburton si Transocean – ar putea raspunde in curand unor acuzatii penale.

Pare cat se poate de cinstit ca acele companii care au cauzat cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA sa fie aduse in fata justitiei. Potrivit unor experti citati de Associated Press, procesele ar putea adauga zeci de miliarde de dolari la amenzile uriase pe care companiile deja le-au primit.

”Dovezile privind neglijenta sunt prea evidente, iar pagubele au fost prea mari”, explica David Uhlmann, fost sef al biroului de infractiuni de mediu in cadrul Departamentului american de Justitie. ”Este extrem de probabil ca Departamentul de Justitie sa considere ca BP, Transocean si Halliburton au dovedit neglijenta si trebuie sa raspunda penal. Nu exista indoiala asupra acestui lucru”, a precizat acesta.

De vreme ce rapoartele de pana acum nu indica vreo persoana anume responsabila de neglijente, este probabil ca acuzatiile penale sa rezulte in amenzi usturatoare pentru companii.

Numai compania British Petroleum este pasibila de amenzi de 21 de miliarde de dolari, in baza legislatiei privind protectia resurselor de apa. Expertul de mediu Gregory Evans face observatia ca ”potrivit legislatiei privind amezile alternative, un proces penal va aduce amenzi de doua ori mai mari decat pagubele cauzate de incident”.

Un recent studiu arata ca pagubele aduse industriei turismului din regiunea Golfului Mexic va atinge 22,7 miliarde de dolari in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna ca acele companii incriminate vor avea de platit amenzi de 45 de miliarde de dolari.
 

spot_img

Ultimele știri