Holcim a premiat cele mai bune constructii sustenabile

Compania Holcim a anuntat cele patru proiecte castigatoare la Holcim Global Awards, ce ofera solutii de reducere a poluarii unui rau, reabilitare a centrelor istorice, regenerarea terenurilor sau consum redus de energie electrica.

In al doilea ciclu al competitiei Holcim Awards s-au inscris aproape 5.000 de proiecte de constructii durabile si idei din 121 de tari.

Primul proiect premiat a fost Gold River, un sistem de refacere si dezvoltare urbana in Fez, Maroc. Echipa condusa de arhitectul Aziza Chaouni (Maroc) si urbanistul Takako Tajima (SUA) a remediat raul Fez, puternic poluat, revitalizand astfel orasul vechi. Ei au primit premiul Gold Global Holcim Awards in valoare de 300.000 de dolari.

Al doilea premiu a fost castigat pentru proiectul campusului universitar cu o amprenta minima asupra mediului din Ho Chi Minh City. Ideea ii apartine arhitectului japonez Kazuhiro Kojima si permite regenerarea masiva a terenurilor pe o insula in Mekong. Obiectivul proiectului premiat cu 200.000 de dolari este armonizarea cu toate elementele mediului inconjurator: terenuri inundate de orez, mangrove, vant si modificari sezoniere.

Bronzul s-a indreptat catre proiectul de planificare a unei comunitati rurale din Beijing. Strategia urbana gandita de Yue Zhang (China) si Ni Feng (China) imbunatateste logistica, serviciile de utilitate publica si serviciile ecologice, respectand obiectivele de economisire a energiei pentru cladiri noi. Echipa chineza a primit un premiu de 100.000 de dolari.

Premiul de "Inovatie", in valoare de 50.000 de dolari, a fost oferit pentru statia de munca din San Francisco, realizat de Liz Ogbu (USA) si John Peterson (USA) membrii ai Asociatiei Non-profit de arhitectura din orasul american. Proiectul infiinteaza un centru de informare unde zilierii se pot intalni si astepta oportunitati de a lucra. Materialele ecologice si reciclate folosite minimalizeaza atat amprenta asupra mediului cat si costurile economice ale fiecarei facilitati.

Fundatia Holcim a publicat cu aceasta ocazie a doua carte Holcim Awards – Constructii Durabile 2008/2009, in care prezinta abordari inovatoare si solutii integrate care indeplinesc nevoile societatii.

spot_img

Ultimele știri