Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Iguana roz milenara descoperita de curand in Galapagos

O specie extrem de rara de iguana, cu solzi roz, necunoscuta pana de curand, a fost descoperita pe Vulcanul Wolf aflat pe insula Isabela din Galapagos, informeaza Telegraph. Reptila, care s-a diferentiat de alte iguane in urma cu 5.7 milioane de ani, a fost identificata de cercetatori pe locurile unde si-a dezvoltat Charles Darwin teoria evolutiei in 1835.

Creatura a fost vazuta prima oara de administratori ai parcului in 1986, dar nimeni nu a crezut ca este vorba de o specie noua si incidentul a fost uitat, pana de curand. Se pare ca Charles Darwin nu explorase vulcanul de pe insula Isabela, ceea ce explica de ce studiile sale nu mentioneaza existenta acestei specii rare de reptile.

Oamenii de stiinta au inceput studiul reptilei in 2000 si au descoperit ca iguana rosada (roz in spaniola) este o specie cu drepturi depline dupa ce au comparat-o genetic cu alte iguane din Galapagos. Iguana roz se deosebeste de celelalte prin culoarea intensa a solzilor si printr-o creasta cu solzi mici pe spate. De asemenea, se pare ca ritualul de imperechere al iguanei roz este mai complex decat cel al verisoarelor sale din Galapagos. Potrivit cercetatorilor, iguana rosada s-a diferentiat de celelelate in urma cu 5.7 milioane de ani, informeaza BBC.

Echipa cercetatorului Gabriele Gentile de la Universitatea Tor Vergata din Roma care a condus analiza pregateste in prezent o descriere formala a reptilei, pentru ca aceasta sa fie introdusa de catre Comisia Internationala a Nomencalaturii Zoologice (ICZN) ca o specie noua.

Revista Academiei Nationale de Stiinte (PNAS) avertizeaza insa ca reptila roz este pe cale de disparitie si ca necesita sa fie protejata urgent. In ultimii doi ani au fost descoperite doar 36 de astfel de iguane si cercetatorii estimeaza ca populatia totala numara mai putin de 100 de exemplare.

In paralel cu iguana roz din Galapagos au fost descoperite si alte 17 specii de reptile si amfibieni in estul Tanzaniei. Aceste ultime descoperiri dau dovada de o biodiversitate extrem de variata si inca necunoscuta din regiuni ale lumii extrem de amenintate de incendii si de defrisari masive.
 

spot_img

Ultimele știri