Implant cerebral pentru prevenirea si chiar tratarea crizelor de epilepsie

Cercetatorii lucreaza la un implant care poate detecta si chiar vindeca o serie de simptome neurologice, precum cele asociate cu crizele de epilepsie. In cadrul unui studiu publicat astazi in Journal of Neural Engineering, cercetatorii au prezentat o noua tehnologie care poate ajuta la analizarea functiilor neuronale cu o precizie fara precedent.

Cu ajutorul proprietatilor de conductor ale polimerului Polypyrrole (Ppy), cercetatorii din cadrul Universitatii Pittsburgh au demonstrat o noua modalitate de incarcare a unor medicamente specifice intr-o retea de electrozi si apoi eliberarea lor in neuroni, permitand astfel o intelegere mai precisa a mecanismelor celulare din retelele neuronale.

In plus, cercetatorii au demonstrat cum eliberarea acestor medicamente poate fi controlata in timp real prin inregistrarea activitatii neuronilor, un pas esential pentru crearea unui sistem care diagnosticheaza si trateaza simptomele simultan, relateaza Medicalxpress.com.

"In viitor credem ca va exista un implant care va monitoriza activitatea creierului, va detecta iminenta unei crize epileptice si va trimite celor mai apropiati electrozi comanda de a elibera un medicament anti-convulsiv pentru a preveni criza", a declarat co-autorul studiului, profesorul X Tracy Cui.

Matricele cu multielectrozi (Multielectrode arrays – MEAs) sunt dispozitive minuscule care pot controla sau inregistra impulsurile electrice din neuroni. Ele sunt folosite de multa vreme la masurarea activitatii neuronale si transformarea acesteia in actiuni. Printre tehnologiile care au profitat de aceste dispozitive se numara implanturile cohleare si pacemakerele cardiace.

Avansul din prezent al tehnolgiei a permis acestor MEAs sa fie cuplate la dispozitive ce elibereaza anumite medicamente pentru a analiza, printre altele, felul in care functioneaza circuitele neuronale.

Foto: healthjockey.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri