A inceput Saptamana Mobilitatii Europene. Participa si Romania cu 46 de orase (VIDEO)

European Mobility Week, sau Saptamana Mobilitatii Europene, a inceput deja, iar la ea iau parte si orase din Romania, printre care Timisoara, Sighisoara, Curtea de Arges, Galati si multe altele, printre care si Bucurestiul. La campanie, care a ajuns la a zecea editie, participa peste 2000 de orase din mai mult de 40 de tari. Spania are cele mai multe orase inscrise – 627, in timp ce Romania participa cu 46.

European Mobility Week este o campanie care are ca scop sensibilizarea oamenilor, astfel incat acestia sa foloseasca transportul public, bicicleta, mersul pe jos, in detrimentul masinilor personale. De asemenea campania incurajeaza orasele europene sa promoveze aceste modalitati de transport si sa investeasca in infrastructura regionala.

Saptamana Mobilitatii se desfasoara in perioada 16-22 septembrie si este, potrivit organizatorilor campaniei, o oportunitate pentru orasele europene sa ia parte la cel mai important si raspandit eveniment al mobilitatii sustenabile.

Principala preocupare a campaniei European Mobility Week este sa ii faca pe oameni mai constienti  de necesitatea de a actiona impotriva poluarii cauzate de cresterea traficului motorizat in mediul urban. Este vorba, dupa cum se arata pe site-ul oficial al evenimentului, nu doar despre o lupta impotriva poluarii atmosferice sau a celei fonice, ci si despre imbunatatirea calitatii vietii la oras.

Astfel, operaiunile campaniei sunt concentrate pe trei tipuri de masuri, menite sa:
– incurajeze utilizarea formelor alternative de transport si calatoriile cu alte mijloace de transport in afara masinilor personale.

– sa atraga atentia si sa-i informeze pe locuitorii oraselor in privinta mizei pe termen lung in ceea ce priveste mobilitatea pe termen lung din orase, si riscurile legate de poluare.

– prezentarea orasului intr-o alta lumina multumita, in special, reducerii traficului motorizat in anumite zone din mediul urban.

Joi, 22 septembrie, va fi organizata in Bucuresti actiunea ”In oras fara masina mea” in cadrul caruia autoritatile vor inchide anumite zone din Capitala, special pentru a fi folosite de ciclisti si pietoni.

Cu ocazia Saptamanii Mobilitatii Europene, duminica, mai multi biciclisti timisoreni au traversat orasul, din Piata Operei pana la Muzeul Satului, in cadrul unui eveniment organizat de primaria orasului.

Miercuri, 21 septembrie, la Alba Iulia, se va face turul Cetatii cu bicicleta sau pe jos, pe traseul APM Alba – B-dul “1 Decembrie 1918″ – Catedrala Reintregirii – Dealul Cetatii -Traseul sudic al Cetatii – APM Alba. De asemenea, tot la Alba Iulia, va avea loc, joi, si evenimentul ”In oraș fara mașina mea”, la care vor lua parte angajatii APM Alba. Nu in ultimul rand, si in scoli se vor desfasura activitati educative, cu tematica ”Mobilitate alternativa”.

Pentru lista completa a tarilor si oraselor care iau parte la Saptamana Mobilitatii Europene, accesati acest link.


Click aici pentru lista completa a oraselor din Romania care iau parte la campanie.

Evenimentul are si pagina pe Facebook, care poate fi accesata cu un click aici.

Almada, Portugalia, castigatorul de anul trecut al premiului European Mobility Week

Riga, Estonia, finalist al European Mobility Week 2010

Murcia, Spania, finalist al European Mobility Week 2010 

Foto: Mobilityweek.eu

Florin Tulbure 

spot_img

Ultimele știri