Inovatie MIT: Celule fotovoltaice tiparite pe hartie, tesaturi si plastic (VIDEO)

O inovatie a cercetatorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Cambridge, permite acum expertilor sa printeze circuite fotovoltaice pe materiale neconventionale, precum tesaturile sau hartia. Mai mult, tehnologia, ce pare desprinsa dintr-un film de fictiune, este foarte ieftina si usor de pus in practica.

Astfel, pe masura ce aceasta tehnologie se dezvolta, in curand va fi posibila printarea celulelor solare la fel de usor precum imprimarea unui document la munca, relateaza Softpedia.com. Hartia printata arata la fel ca oricare alta, cu exceptia prezentei unor game de culori cu forma dreptunghiulara.

Cercetatorii aseaza apoi foaia de hartie in lumina si o conecteaza la un afisaj LCD prin intermediul a doua fire. Dupa stabilirea conexiunii, display-ul se lumineaza si afiseaza ora.

Conform echipei de la MIT, componentele fotovoltaice sunt compuse dintr-o cerneala speciala asezata pe hartie in anumite forme. In plus, spun expertii, noul material poate fi chiar impaturit. Asta inseamna ca poate fi depozitat in buzunarul hainei, utilizat pentru producerea energiei electrice si apoi reimpaturit, de pana la 1.000 de ori, fara a-si schimba proprietatile. Celulele solare obisnuite, bazate in special pe silicon, nu pot fi impaturite deoarece sunt foarte fragile. In plus, acestea sunt si foarte scumpe.

„Am demonstrat cat se poate de bine robustetea acestei tehnologii. (…) Credem ca putem produce celule solare scalabile cu performante record de wati pe kilogram. Celulele solare cu asemenea proprietati deschid calea unor noi aplicatii tehnologice”, a declarat Vladimir Bulovic, profesor de inginerie electrica, unul dintre membrii echipei de cercetatori.

Foto: Massachusetts Institute of Technology

Florin Tulbure

Citeste si:

Zece gadget-uri eco prin care poti fi mai "verde" in 2011 (FOTO)

Imprimantele inkjet revolutioneaza industria energiei solare

Gordon Murray Design prezinta T.27, „cea mai eficienta masina electrica din lume” (FOTO)

Cea mai "verde" masina de curse din lume, interzisa pentru ca e prea rapida

spot_img

Ultimele știri