Intra in priza cel mai mare proiect de fotovoltaice din Romania

Cel mai mare parc de productie a energiei electrice cu panouri fotovoltaice din Romania va fi inaugurat vineri langa orasul Buzias, proiect care ar putea distribui in reteaua nationala de energie 1.200 de megawatti pe an, a declarat pentru Green Report Lucian Perescu, directorul general al companiei investitoare Constructim.

Acesta a precizat ca productia de energie a demarat in urma cu doua saptamani, iar economia de dioxid de carbon adusa de noul proiect va fi de 1.200 de tone CO2 pe an.

3.800 panouri solare

“Estimam ca vom produce aproximativ 1.200 megawatti pe an. Proiectul va fi inaugurat maine, insa productia a inceput de doua saptamani. Rezultatele obtinute de cand am inceput productia ne determina sa credem ca vom obtine cantitatea scontata”, a precizat reprezentantul companiei timisorene.

Perescu a adaugat ca productia livrata va fi suficinta pentru alimentarea cu energie a aproximativ 2.000 de apartamente.

Parcul fotovoltaic Buzias se intinde pe o suprafata de aproape doua hectare pe care sunt instalate 3.800 de panouri fotovoltaice.

Investitia totala in proiectul energetic a fost de 2 milioane de euro, o parte din bani reprezentand imprumut bancar.

“Energia este monopolul marilor companii, iar productia de energie solara este zero”

Reprezentantul Constructim spera ca in 7-8 ani sa amortizeze investitia.

“Sper ca in 7-8 ani vom reusi sa recuperam banii, desi s-ar putea sa fiu optimist cu acest termen, daca luam in calcul cum merg lucrurile in Romania in domeniul energiei”, a subliniat Perescu.

Acesta a afirmat ca, in tara noastra, investitiile energie verde nu sunt stimulate si, mai mult de atat, este statul incurajeaza monopolul marilor companii internationale.

“In Romania, energia este monopolul multinationalelor. Micile firme care investesc in acest domeniu sunt impovarate, acestea au ajuns sa fie penalizate cu sume care depasesc nivelul veniturilor din productie. Din acesta cauza, in Romania, productia de energie fotovoltaica putem spune ca este zero”, a explicat reprezentantul parcului energetic.

Afaceri de aproape 50 milioane lei

Constructim este o societate cu capital integral roman si a fost infiintata in anul 1991 in urma descentralizarii trustului Antrepriza Generala de Constructii – Montaj Timis, intreprindere cu o experienta de peste 50 de ani in domeniul constructiilor.

Potrivit Ministerului de Finante, compania avea anul trecut 72 de angajati si a realizat o cifra de afaceri de 47,5 milioane lei.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri