Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

I’Velo deschide sezonul estival

Sezonul turistic pe litoralul romanesc, deschis oficial la data de 1 mai, este insotit si in acest an de proiectul I’Velo.

Centrul de bike-sharing din Constanta este deja asaltat de iubitorii ciclismului. In acest week-end, la Constanta s-au inchiriat 438 de biciclete cu plata si 79 in regim gratuit.

In ultima saptamana, centrul I’Velo Constanta a avut 1988 de clienti cu plata si 306 in regim gratuit.

Ca si in alti ani, cei mai numerosi solicitanti ai programului I’Velo sunt insa in Capitala. Centrul de inchiriere din Parcul Herastrau, care functioneaza in zona Expo Flora, a avut in ultima saptamana 2665 de clienti cu plata si 347 in regim gratuit. Numarul maxim de solicitari a fost, conform asteptarilor, in ultimele doua zile, cand s-au inchiriat 704 de biciclete cu plata si 64 in regim gratuit.

Cel de-al doilea punct de bike-sharing din Capitala, deschis acum o saptamana in Parcul Tineretului, a avut pana acum 2577 de clienti platitori si 465 in regim gratuit. Cele mai multe solicitari au fost, ca si la celelalte centre, in week-end.

Programul I’Velo 2012, lansat la data de 7 aprilie, functioneaza in acest moment cu cinci centre: Bucuresti – Herastrau, Bucuresti – Tineretului, Timisoara, Brasov si Constanta.

“Sezonul I’Velo a inceput cu rezultate bune si in 2012. Bucurestiul continua sa confirme faptul ca bicicletele devin an de an tot mai indragite, atat pentru agrement cat si ca mijloc de transport alternativ. Ne bucura si reactia timisorenilor, care au la dispozitie, pentru prima oara in acest an, un centru I’Velo”, a declarat, pentru Green Report, Corneliu Belciug, coordonator de programe Green Revolution.

I`Velo, cel mai mare program de bike-sharing din Romania

I’Velo este primul si cel mai mare proiect national de bike-sharing, lansat de Green Revolution si Raiffeisen Bank pe 9 mai 2010. Anul trecut, bicicletele I’Velo au fost puse la dispozitia locuitorilor din Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca si Iasi, in perioada martie – octombrie 2011, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend, in intervalul orar 10.00 – 20.00.

6 milioane de kilometri parcursi in doar un an

In perioada 2010-2011, romanii au petrecut pe bicicletele I’Velo peste un milion de ore si au parcurs mai mult de 6 milioane de kilometri. Prin utilizarea transportului ecologic, pe doua roti, in locul autovehiculelor, romanii au facut o economie de peste 800 de tone la dioxidul de carbon emis in atmosfera.

De asemenea, proiectul a creat 70 de locuri de munca, iar marca a avut 5 milioane vizualizari si 500 de aparitii in mass-media romanesti si internationale. Bicicletele “I’Velo” au fost folosite de peste 2.500 de persoane la 32 de evenimente (Noptile Institutelor, Galeriilor, Bibliotecilor, Bucharest Summer University, Peninsula, Best’fest, Recicloniada, Let’s do it Cluj, Cursa ratustelor Oradea etc.).

Programul I`Velo, initiat de Raiffeisen Bank si Green Revolution, se desfasoara sub inaltul patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor, cu sprijinul primariilor din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Iasi si Constanta, precum si al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Cristian Topescu: "In Romania nu mai exista sport de masa"

Proiectul I’Velo, devenit popular in marile orase ale Romaniei, constituie mai degraba o exceptie, intrucat in Romania nu mai exista sport de masa, este de parere cunoscutul comentator sportiv Cristian Topescu. El a precizat, pentru Green Report, ca „inainte de 1989, mult mai multi oameni faceau sport, in cadrul competitiilor scolare sau al Daciadei. Marile campioane Elisabeta Lipa si Sanda Toma au fost remarcate la asemenea concursuri. Marii luptatori Gheorghe Berceanu si Nicolae Martinescu, medaliati la Olimpiada de la Munchen, au fost descoperiti la concursurile scolare de tranta”.

Cristian Topescu subliniaza ca alte tari incurajeaza si la ora actuala sportul de masa, prin crearea unei infrastructuri specifice si prin exemple oferite chiar de la nivel guvernamental: „In Olanda, intreaga populatie, de la 7 la 70 de ani, merge pe bicicleta. In capitala Norvegiei, la Oslo, Ministerul Sportului are o cladire cu patru etaje, la intrarea careia scrie «Aici este Ministerul Sportului si din acest motiv nu avem lifturi. Va rugam sa folositi scarile»”.

In opinia lui Cristian Topescu, „noi, romanii, suntem un popor mai comod. Urmarim campionatul mondial de gimnastica la televizor, cu o bere in mana, si asteptam sa apara din neant o noua Nadia Comaneci”.

Mihai Diac

Citeste si:

Debut cu soare pentru I’Velo 2012

Diplomatii romani, cei mai buni ciclisti

spot_img

Ultimele știri