Lant de vulcani uriasi, descoperit in adancurile Oceanului Atlantic

Un lant de vulcani uriasi, care se inalta la aproape 3 kilometri au fost descoperiti in Antarctica langa sudul insulelor Sandwich din Oceanul Atlantic. Insulele au fost descoperite in 1775 de Capitanul Cook, care a scris despre mai multi vulcani activi ale caror eruptii ajungeau pana la partea de suprafata a oceanului.

„Insa fundul oceanului era complet necunoscut. Nu a fost studiat niciodata”, a declarat Phil Leats, din cadrul British Antarctic Survey, cel care a condus noile explorari.

„Am cartografiat zona din jurul insulelor in cele mai mici detalii”, a spus el, citat de Discovery News.

Scanarile cu sonarul din cadrul expeditiei au scos la iveala 12 noi vulcani subacvatici, unii dintre ei ridicandu-se la peste 3 kilometri de pe fundul oceanului. Se poate oberva ca multi dintre ei au fost activi in ultima perioada. Altii s-au prabusit si au format cratere uriase, unele dintre ele ajungand la 5 kilometri in diametru.

Vulcanii sunt rezultatul placii continentale sud Americane care a alunecat spre est sub placa Sandwich, aducand cu ea apa adanc in interiorul pamantului. Apa a evadat in partea superioara, generand eruptii de roca topita.

Foto: Discovery News

Florin Tulbure

Citeste si:

Mit spulberat: Vulcanii emit de 135 de ori mai putin CO2 decat activitatile oamenilor

Gheata polara se topeste mai rapid decat se credea din cauza incalzirii oceanelor

Balene in pericol din cauza exploatarilor petroliere

 

spot_img

Ultimele știri