Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lipsa fitoplanctonului ameninta lantul trofic global

Fitoplanctonul a inregistrat un declin accentuat in ultimul secol, probabil din cauza fenomenului de incalzire globala, amenintand astfel intregul lant trofic din oceanele planetei, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza Mediafax.

Fitoplanctonul, alcatuit din organisme microscopice vegetale care plutesc in apa, a scazut, in medie, cu 1% pe an, au anuntat cercetatorii Universitatii Dalhousie din Canada.

Aceste microorganisme vegetale se afla la baza lantului trofic oceanic, hranind atat microorganismele ce alcatuiesc zooplanctonul, cat si pestii, pasarile marine si marile mamifere precum balenele.

"Fitoplanctonul este carburantul ecosistemului marin. Declinul lui afecteaza intregul lant alimentar, pana la oameni", a declarat Daniel Boyce, coordonatorul studiului.

Aceasta tendinta are un caracter mult mai pronuntat in emisfera nordica si dupa anul 1950. Potrivit studiului, scaderea a fost de circa 40% dupa anul 1950.

Incalzirea globala a oferit deja anumite indicii, oamenii de stiinta constatand o corelatie intre declinul fitoplanctonului si cresterea temperaturilor la suprafata marilor si oceanelor.

"Fitoplanctonul joaca un rol crucial in ecosistemul planetei. El produce 50% din oxigenul pe care il respiram, reduce gazul carbonic si este important pentru industria pescuitului. Un ocean cu mai putin fitoplancton va functiona diferit", a declarat Boris Worm, coautor al studiului.

Cercetatorii de la Universitatea Dalhousie au combinat datele istorice cu analizele efectuate pe esantioanele recoltate ce contineau fitoplancton. Oamenii de stiinta au obtinut astfel o baza de date de 500.000 de inregistrari, care le-a permis sa estimeze evolutia fitoplanctonului la scara planetara, incepand din 1899.

Planctonul a scazut mai ales in regiunile polare si tropicale. Cresterea temperaturii apei este corelata cu un ritm de crestere mai mic al fitoplanctonului in cea mai mare parte a globului, mai ales in apropiere de Ecuator.

Fitoplanctonul are nevoie de lumina si substante nutritive pentru a creste. Cu cat sunt mai calde, cu atat oceanele sunt mai "stratificate", reducand cantitatea de hrana ce ajunge la suprafata, provenind din straturile profunde ale apelor planetare. Fenomene precum El Nino au si ele un impact asupra acestui declin.

Temperatura are, totodata, o influenta cruciala asupra biodiversitatii marine. Cercetatorii canadieni au analizat relatiile intre diversi parametri de mediu si repartitia a 11.000 de specii ce fac parte din 13 grupuri principale (zooplancton, plante, nevertebrate, pesti, mamifere etc). Temperatura de la suprafata oceanului are un efect important asupra tuturor 13 grupuri.
 

spot_img

Ultimele știri