Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Meteorologii, in alerta! ANM monitorizeaza in permanenta traseul gaurii de ozon

Meteorologii romani monitorizeaza in permanenta  traseul gaurii de ozon si printr-un dispozitiv special de masurare a concentratiei de ozon, montat in curtea Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Deasupra Romaniei, concentratia de ozon va ramane, si in urmatoarele zile, in limite normale, potrivit Roxanei Bojariu, cercetator ANM, si nu exista, deocamdata, pericol de radiatii pe teritoriul tarii noastre.

„Pierderea de ozon, formata deasupra Polului Nord, a fost mai accentuata in aceasta iarna, fata de anii trecuti, insa acest lucru nu are, deocamdata, cum sa afecteze Romania. In curtea ANM, exista un dispozitiv care monitorizeaza in permanenta stratul de ozon, masuratorile se fac zilnic si sunt raportate unui institut de specialitate din Canada, care centralizeaza toate datele legate de stratul subtiat de ozon aflata deasupra Arcticii. Datele asupra concentratiei de ozon sunt date satelitare si prognozate in total in unitati dobson si transmise Organizatiei Mondiale a Meteorologiei din care ANM face parte”, a declarat pentru “Green Report” Roxana Bojariu, cercetator la ANM.

Indicele de radiatii, in limite normale

Roxana Bojariu mai spune ca pe baza masuratorilor, specialistii romani, impreuna cu cei straini, fac prognoze legate de starea gaurii de ozon, iar pana acum situatia este sub control, neinregistrandu-se modificari ale valorilor normale de ozon deasupra spatiului Romaniei.

“In urmatorul interval, de cel putin 5 zile, indicele de radiatii va fi, de asemenea, in limite normale si, practic, nu este nicio primejdie. Pe termen lung insa, subtierea stratului de ozon este un fenomen ingrijorator, accentuat de poluare si foarte greu de stopat”, explica Roxana Bojariu.

Potrivit Institutului de Cercetari Polare si Marine din Germania, Romania ar fi putut fi expusa la radiatii puternice in 30 martie si 31 martie, miercuri si joi, insa ultimele masuratori au aratat ca stratul de ozon rarefiat va traversa tara noastra abia peste cateva zile. Desi meteorologii roamni nu confirma prezenta gaurii de ozon deasupra Romanie, tot mai multi ecologisti fac prognoze alarmiste. Insa, indiferent de perioada in care gaura de ozon va ajunge deasupra Romaniei,  recomandarile medicilor trebuie respectate.

Cititi si Gaura de ozon intarzie 5 zile
 

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri