Microdelta Vacaresti, obiectiv turistic

Ministerul Mediului intentioneaza sa colaboreze cu administratia locala a Bucurestiului in vederea realizarii unui proiect care vizeaza valorificarea din puct de vedere turistic a microdeltei formate in albia lacului de acumulare Vacaresti din estul Capitalei, a declarat pentru Green Report Corneliu Cozmanciuc, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor.

“Formatiunea din Vacaresti este un exemplu la nivel european de arie protejata urbana. Avem in plan colaborarea cu administratia locala pentru a valorifica din puct de vedere turistic potentialul micriodeltei”, a precizat oficialul.

180 de hectare de natura

O nesperata oaza de natura li s-a dezvaluit recent bucurestenilor, desi aceasta exista de ani buni la numai cativa kilometri de centrul Capitalei.

Este vorba de ceea ce trebuia sa fie lacul de acumulare Vacaresti, unde, de cand a fost abandonat proiectul regimului Ceausescu, s-a format o autentica micro delta, cu flora specifica, chiar si cu fauna caracteristica zonei din sud-estul Romaniei.

Din fericire, contrar practicilor cu care ne-am obisnuit din partea autoritatilor si intereselor de natura imobiliara, zona de 180 de hectare va fi propusa pentru a fi declarata arie protejata.

O mare parte din terenul in cauza este inundat, favorizand astfel formarea unui mediu propice dezvoltarii florei deltaice, factor care a dus la randul sau la atragerea faunei care iubeste acest tip de ecosistem, in special pasari.

De asemenea, pestii sunt nelipsiti din apele cu fund mlastinos.

Desi perimetrul verde este inconjurat de blocuri de locuinte, centre comerciale si furnale, zona are reale sanse sa devina un loc in care putem scapa pentru moment de presiunea urbana.

Gabriel Botezatu
 

spot_img

Ultimele știri