Niponii incearca sa opreasca scurgerile nucleare cu ajutorul hartiei si rumegusului

Acolo unde betonul nu a putut opri scurgerea apei radioactive in ocean, echipele de interventie de la centrala nucleara din Fukushima au incercat o noua solutie prin astuparea crapaturilor cu ajutorul unui amestec de polimer absorbant, hartie si rumegus, capabil sa isi mareasca volumul de 50 de ori atunci cand intra in contact cu apa.

Sarcina celor 600 de lucratori si pompieri, implicati in operatiunile de la centrala nucleara din Fukushima, a devenit cu mult mai dificila odata cu descoperirea in acest weekend, a unei crapaturi de 20 de centimetri la unul dintre peretii de beton ai reactorului 2.

Scurgerile au generat radiatii de 1.000 millisievert pe ora in aerul din interiorul reactorului, iar oficialii Tokyo Electric Power(TEPCO) spun ca este posibil ca prin aceeasi fisura recent descoperita, apa contaminata cu iod radioactiv sa ajunga in ocean crescand nivelul radiatiilor la o cota ce depaseste limita legala de 4000 ori, relateaza The Guardian.

Efectele metodei nu sunt inca vizibile

“Speram ca acest amestec cu polimeri sa functioneze ca un absorbant, insa efectele pozitive inca nu sunt vizibile“, a declarat Hidehiko Nishiyama, purtator de cuvant al Agentiei pentru siguranta nucleara din Japonia.

Goshi Hosono secretar al primului ministru nipon, Naoto Kan, a declarat ca se fac toate eforturile pentru a fi oprite scurgerile de apa cu inalt nivel de radioactivitate ce contamineaza mediul, hrana si rezervele de apa potabila. “Inca nu am iesit din situatia de criza, insa lucrurile sunt momentan sub control,” a mai spus Hosono.

Chestionat cu privire la durata de timp necesara racirii reactoarelor, acesta a estimat o perioada de cateva luni. O confirmare a acestei estimari a venit si de la Hidehiko Nishiyama, care a declarat ca “vor fi necesare cateva luni pana vom avea situatia sub control si o idee mai clara asupra viitorului.”

Conform datelor oferite de catre politia nipona, cifra deceselor cauzate de cutremur si tsunami a ajuns la 12.000, 15.427 de persoane fiind date disparute, iar peste 160.000 de oameni se afla in adaposturi.

Liviu Stoica

Cititi si:

TEPCO va deversa 11.500 de tone de apa radioactiva in ocean
Apa puternic radioactiva de la Fukushima, la cativa metri de Oceanul Pacific

 

spot_img

Ultimele știri