Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Numarul rasilor din Harghita, in crestere

Numarul rasilor care traiesc in padurile harghitene este in crestere, silvicultorii avand grija de aceste animale extrem de inteligente si retrase. Specialistul pe probleme de vanatoare al Directiei Silvice Harghita, ing. Szabo Istvan, a declarat, pentru Agerpres, ca fata de anul trecut numarul rasilor a crescut cu 15 exemplare.

Evaluarea efectuata de silvicultori si specialistii Agentiei de Protectia Mediului arata ca pe cele 176 de mii de hectare, administrate de Directia Silvica, vietuiesc 75 de rasi, fata de 60 cati au fost numarati anul trecut. Padurarii harghiteni spun ca fiind vorba de animale protejate, se poate solicita impuscarea vreunui exemplar doar daca ataca animale, oameni sau produc pagube, dar acest lucru nu s-a intamplat pana acum. De altfel, ing. Szabo a explicat ca rasii sunt animale extrem de inteligente, foarte atente, cu un stil de viata retras si rareori pot fi vazute de oameni.

"Duc o viata extrem de ascunsa si daca aud un zgomot prefera sa se retraga si sa plece. In plus, daca habitatul lor este deranjat de vreo exploatatie forestiera se muta de acolo, dar nu parasesc zona si continua sa traiasca si sa se inmulteasca. Lucrez de mult timp in domeniu, dar eu nu am reusit sa vad niciunul", a spus specialistul pe probleme de vanatoare al Directiei Silvice.

Maistrii de vanatoare reusesc sa faca, totusi, evaluarea numarului de rasi din paduri, intrucat aceste animale isi mentin teritoriile de zeci de ani si silvicultorii au invatat sa observe urmele pe care le lasa. Cei 75 de rasi din Harghita traiesc in padurile unde este liniste si nu exista exploatatii forestiere, dar iubesc cu precadere zonele intinse si linistite aflate la inaltime.

Foto: jab-semi.blogspot.com
 

spot_img

Ultimele știri