O noua clasa energetica pentru electrocasnice: A+++

Producatorii de electrocansice vor fi obligati, incepand cu luna decembrie a acestui an, sa schimbe etichetele energetice ale aparatelor comercializate, dupa introducerea unei noi clase de eficienta energetica, A+++, informeaza topten.info.ro.

Etichetele noi au introdus clasele A+, A++, A+++, iar textul explicativ a fost inlocuit de pictograme. In plus, devine obligatorie declaratia privind emisiile de zgomot pentru toate produsele la care zgomotul reprezinta un criteriu relevant.

Pana acum aparatele electrocasnice au fost etichetate cu clase energetice incepand cu A++ (cel mai eficient energetic), A+, A, B, C, D, E, F, G (cel mai putin eficient energetic) in toate statele membre UE.

Noua clasa energetica a aparut odata cu intrarea in vigoare, la sfarsitul anului 2010, a Directivei 2010/30/EU si devine cea mai eficienta energetic, ierarhizarea oprindu-se la clasa D (care devine cea mai ineficienta energetic).

Implementarea Directivei reprezinta o etapa importanta pentru cresterea eficientei energetice in viitor pentru toti cetatenii UE, in scopul reducerii facturilor de electricitate si protejarii mediului.

evomag.ro

Mai multe produse cu etichete energetice

Eticheta energetica ilustreaza, prin culori, sageti sau litere ale alfabetului, eficienta energetica a unui aparat electric de uz casnic, venind astfel in sprijinul consumatorilor, care pot identifica cele mai economice aparate din punct de vedere energetic.

Legislatia se adreseaza fabricantilor si importatorilor care introduc produse pe piata UE. Succesul actiunii a fost neasteptat, dovada fiind preocuparea producatorilor de a lansa pe piata produse din clasele de eficienta energetica de varf.

De la sfarsitul anului 2010, sunt in vigoare regulamentele privind aparatele frigorifice, masinile de spalat rufe, masinile de spalat vase si televizoare. De asemenea, cumparatorii vor avea in curand la dispozitie etichete energetice si pentru alte produse, precum incalzitoarele de apa, uscatoarele de rufe cu tambur si aspiratoarele.

”Pana la sfarsitul anului, noile etichete energetice pot functiona in paralel cu cele vechi, in conditii voluntare pentru producatori. Dupa acest interval producatorii sunt obligati sa aplice noua eticheta energetica pe fiecare produs lansat pe piata”, a declarat Mariana Barbuta, director de proiect in cadrul Institutului de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG).

Pe portalul www.topten.info.ro. sunt ierarhizate grupe de produse electrocasnice, electronice, automobile dintre cele mai eficiente energetic aflate pe piata din Romania.

Raluca Petrescu

Cititi si:

TOPTEN, primul portal care masoara eficienta energetica a produselor

spot_img

Ultimele știri