Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O sonda spatiala defecta s-ar putea prabusi pe Pamant. Rusii incearca sa o trimita spre Marte

O sonda spatiala ruseasca defecta, cu 12 tone de combustibil toxic la bord, care ar fi trebuit sa se indrepte spre planeta Marte, este blocata pe o orbita gresita, cea a Pamantului. Si s-ar putea prabusi pe Terra in doua saptamani daca inginerii rusi nu reusesc sa o aduca din nou pe traiectoria corecta.

Expertii spatiali erau optimisti miercuri, sperand ca motoarele sondei vor putea fi repornite pentru a o trimite spre Marte. Daca nu, aceasta se va prabusi pe Pamant. Insa mai multi experti americani sunt de parere ca tonele de combustibil de la bord nu vor ajunge pe Terra deoarece se vor dezintegra in atmosfera.

Sonda Phobos-Ground, fara echipaj, in valoare de 170 de milioane de dolari, a ajuns fara probleme pe orbita, la miezul noptii, cu ajutorul unei rachete Zenit-2, lansata din cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Dupa separarea de racheta, motoarele sondei ar fi trebuit sa porneasca pentru a se indrepta spre Marte.

Insa niciunul dintre motoare nu a pornit. Prin urmare, sonda a ramas pe orbita Pamantului. Iar, potrivit satelitilor americani, sonda deja deviaza de la aceasta orbita.

Agentia Spatiala Federala si NASA spun ca sonda ruseasca se va invarti in jurul Pamantului timp de doua saptamani. „Din ceea ce vedem vor mai trece doua saptamani pana cand va intra (in atmosfera Pamantului). Nu se va intampla chiar atat de repede”, a declarat expertul NASA Nicholas Johnson, citat de Physorg.com.

Naveta ruseasca avea misiunea de a culege mostre de pe Phobos, una dintre cele doua luni ale lui Marte, si sa se intoarca apoi cu ele la cercetatorii nerabdatori in a le studia. Cercetatorii cred ca sonda ar putea aduce bucati din Marte ramase pe aceasta luna.

„Sunt din ce in ce mai increzator, pe masura ce observam ca vehiculul functioneaza cum trebuie”, a declarat veteranul NASA  James Oberg.

Se spera ca sonda are doar o problema de software, care poate fi remediata, a spus Bruce Betts, director de program la Planetary Society din SUA, un grup care are la bordul sondei ecperimente in valoare de 500.000 dolari.

„Este o problema majora dar ar putea fi remediata. Jocul nu s-a incheiat inca”, a declarat Bruce Betts.

Naveta spatiala cantareste 13,2 tone metrice. Potrivit datelor expertilor rusi, cea mai mare parte a greutatii este reprezentata de combustibil – 11 tone metrice.

Foto:Physorg.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri